22.07.2024

На Одещині викрито фігурантів, що «заробляли» на відновленні будинків, пошкоджених через ворожі обстріли

Голові однієї з сільрад Білгород-Дністровського району (Одеська область) повідомлено про підозру за фактами заволодіння бюджетними коштами, службового підроблення та легалізації (відмиванні) майна.

Про це повідомили сьогодні в Одеській обласній прокуратурі.

За даними слідства, голова сільради розробив схему розкрадання коштів, виділених на відновлення інфраструктури, пошкодженої внаслідок ракетних ударів РФ. До свого «бізнес-плану» чиновник залучив директора комунального підприємства сільради, підрядника та інженера з технічного нагляду.

Створивши видимість легітимності своїх дій, спільники заволоділи бюджетними коштами під час капітального ремонту житлових будинків в селищах Сергіївка та Чабанське Білгород-Дністровського району Одеської області, пошкоджених через ворожі обстріли.

Як уточнили в обласному управлінні поліції, в одному населеному пункті треба було виконати капітальний ремонт 9-поверхового житлового будинку, а в іншому – шести приватних будинків. Вартість робіт оцінили у понад 11 млн гривень.

Фігуранти завищили обсяги фактично виконаних робіт, їх вартість та вартість використаних будівельних матеріалів, чим збільшили суму наче витрачених коштів на ремонт будинків.

Внаслідок таких протиправних дій на рахунок підрядника безпідставно перераховано за актами виконаних робіт майже 1,4 млн гривень. У подальшому гроші були розподілені між учасниками організованої групи.

Крім того, голова сільради та директор комунального підприємства відповідатимуть ще й за розтрату та заволодіння бюджетними коштами, призначеними для виплати заробітних плат працівникам комунального підприємства сільради, які виплачувалися фіктивно оформленим на роботу (підставним) особам на загальну суму понад 1 млн гривень.

В рамках зазначеного кримінального провадження раніше повідомлено про підозру директору комунального підприємства сільради, підряднику та інженеру з технічного нагляду за фактами заволодіння бюджетними коштами, фальсифікації документів та легалізації коштів, виділених на капітальний ремонт зазначених будинків.

Максимальне покарання за інкримінованими статтями - позбавлення волі до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та відсторонення посадовців від займаних посад.

Тривають слідчі дії щодо інших епізодів протиправної діяльності та встановлення усіх учасників незаконної оборудки.

Досудове розслідування – Білгород-Дністровський РВП ГУНП в Одеській області, оперативний супровід – УСБУ Одеській області та УСР в Одеській області ДСР НП України.

Фото Одеської обласної прокуратури, відео Головного управління Нацполіції в Одеській області.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки