27.06.2024

В Одесі затримали хакера, що заробляв на вірусах

В Одесі викрито хакера, який розробляв віруси для викрадення коштів з банківських рахунків та особистої інформації з мобільних пристроїв.

Про це повідомила сьогодні Служба безпеки України.

Заблокували діяльність хакера, причетного до створення та поширення шпигунського програмного забезпечення, кіберфахівці СБУ.

Встановлено, що фігурант – 36-річний мешканець Одеси. Свої послуги він пропонував на форумах даркнету та в закритих Телеграм-чатах. Їх вартість становила $1500.

Файли вірусів були замасковані під різні мобільні додатки. При встановленні на пристрій зловмисник отримував віддалений доступ до онлайн-банкінгу, мобільних месенджерів та інших додатків.

Крім того, з телефонів потерпілих можна було дистанційно телефонувати або приймати дзвінки, проводити онлайн-трансляції з камер пристроїв.

Під час проведення обшуків за адресами проживання фігуранта в Одесі правоохоронці виявили та вилучили мобільну й комп’ютерну техніку зі зразками шпигунських програм.

Наразі фігуранту повідомили про підозру за ч. 2 ст. 361-1 Кримінального кодексу України (створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут).

Йому загрожує до п'яти років розбавлення волі.

Комплексні заходи проводили кіберфахівці ГУ СБУ у місті Києві та Київській області спільно з ГСУ Національної поліції під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки