26.06.2024

«Сі Бриз»: українські військові моряки беруть участь у міжнародних навчаннях в Атлантиці

У рамках міжнародних навчань «Сі Бриз», які проходять у північній Атлантиці, екіпажі українських протимінних кораблів разом з корабельною групою НАТО другий день поспіль відпрацьовують спільні дії.

Команди виконують прийоми маневрування, зокрема в складних навігаційних умовах, налагоджують взаємодію, перевіряють взаємосумісність. Також відпрацьовують різноманітні дії задля скорочення часу на реагування та ухвалення рішень. Важливим елементом підготовки стало проведення практичних стрільб у морі з метою знищення небезпечних предметів.

Метою подібних вправ є тестування навичок з маневрування та навігації, уміння управляти кораблем та взаємодіяти зі своєю командою. Саме це є визначальним під час спільної роботи в морі.

Попереду в екіпажів кораблів багато спільних дій під час проведення активної фази навчань, яка розпочнеться невдовзі.

Урочисте відкриття чергових міжнародних навчань серії «Сі Бриз» відбулося 24 червня в порту шотландського міста Глазго у Великій Британії. Ці манерви за участю військовослужбовців Військово-морських сил ЗСУ проходять у північній Атлантиці вже вдруге.

Основна тематика цьогорічних навчань залишається незмінною – підготовка та оцінювання штабу протимінних дій ВМС ЗС України до планування та управління визначеним комплектом протимінних сил під час проведення протимінних дій та операцій, підготовка екіпажів українських протимінних кораблів до виконання дій у складі багатонаціональної тактичної групи.

Окрім цього, йдеться і про підготовку операторів комплексів Sea Fox, які безпосередньо виконуватимуть завдання з пошуку та знешкодження мін. Також запланована підготовка штабу амфібійних дій для планування амфібійних операцій з залученням тренувальної групи експедиційних сил США.

Цьогоріч до навчань долучилися 13 країн-учасниць, серед яких, окрім України та Сполучених Штатів Америки, які виступили організаторами, також Болгарія, Швеція, Естонія, Федеративна Республіка Німеччина, Франція, Грузія, Греція, Румунія, Польща, Японія та Велика Британія (як сторона, яка приймає у себе гостей).

Очільник командування підготовки українських ВМС коммодор Дмитро Коваленко під час церемонії відкриття зазначив, що Військово-морські сили ЗСУ працюють не просто на майбутнє, тобто післявоєнне розмінування моря, а вже сьогодні виконують бойові завдання і вже набули відповідних спроможностей, які нам необхідні. Проте екіпажі кораблів мають набути сумісності з нашими партнерами, щоб спільно в складі тактичних груп виконувати завдання у світовому океані.

За матеріалами управління комунікацій командування ВМС Збройних Сил України.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки