17.06.2024

Загрози висадки російського морського десанту на півдні України немає, – речник ВМС ЗСУ

Загроза висадки морського десанту РФ на українському півдні відсутня. Ворог не має відповідних потужностей та можливості підійти до українських берегів.

Про це розповів речник ВМС Збройних Сил України Дмитро Плетенчук в інтерв'ю РБК-Україна.

«Треба розуміти, що, по-перше, десантні спроможності ворога сильно знижені: з 14 кораблів в строю залишається п'ять. По-друге, підійти до нашого берега вони не можуть», – зазначив він.

Як зауважив Плетенчук, великі кораблі загарбників не такі швидкі, що робить їх легкою мішенню. «Вони можуть спробувати, але чим це закінчиться всі знають: висадяться вони на берег – їх там усіх повбивають, плюс там усе заміновано», – сказав речник Військово-морських сил.

Він також пояснив, що десантування є найскладнішим типом морських операцій, які зазвичай не проводяться окремо, а виконуються в складі загальновійськової операції: «Коли, наприклад, одночасно наступає велике угруповання з суходолу, а з моря треба підтримати ці зусилля, розтягнути сили противника».

Дмитро Плетенчук нагадав, що на початку широкомасштабного вторгнення росіяни подібним чином намагались провести свої операції, коли підійшли до берегів України, спробували обійти суходолом Миколаїв через Вознесенськ і зайти в Одеську область, щоб взагалі відрізати Україну від моря. «Але потім вони відкотилися від Миколаєва і ця операція втратила сенс», – пояснив він.

✔️Загалом попри всі намагання відрізати Україну від моря спроби окупантів виявились невдалими завдяки злагодженій роботі українських захисників.

Практично не маючи власного флоту, українські Сили оборони знівелювали роль Чорноморського флоту, знищивши вже 28 ворожих кораблів та катерів (за статистикою Генштабу ЗСУ це дані на сьогодні, 17 червня), позбавивши окупантів контролю над Чорним морем і змусивши їхні кораблі залишити звичні бази.

Один із наслідків успішних дій України: Росія вже не має жодного носія ракет в окупованому Криму. Як повідомив речник українських ВМС, останньою такою бойовою одиницею, яку росіяни утримували на півострові, був малий ракетний корабель «Аскольд».

За словами Дмитра Плетенчука, основна тактика ворога за останні пів року зводилась до того, що російські кораблі ховались на базі в Новоросійську і на базі в Севастополі. Після знищення «Аскольда» росіяни вивели з Севастополя ще шість одиниць. Зокрема, вони вирішили перевести в Азовське море ще кілька кораблів з Новоросійська, пише Цензор.НЕТ.

Також Дмитро Плетенчук зауважив, що українські захисники вже навчилися протидіяти «Калібрам», та пояснив, що окупанти здебільшого використовують ці ракети під час комбінованих ракетних атак для того, щоб досягнути успіху кількістю – перевантажити нашу протиповітряну оборону.

✔️Тим часом наразі, за актуальною інформацією Сил оборони півдня України, на бойовому чергуванні у Чорному морі перебуває один ворожий підводний човен, здатний нести до чотирьох крилатих ракет типу «Калібр». В Азовському морі зафіксовано шість кораблів ворожого флоту, з них три – надводні ракетоносії, спорядження яких може бути до 24 «Калібрів».

Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки