13.05.2024

В Одесі завершено демонтаж частини будинку, в який 2 березня влучив ворожий дрон

В Одесі завершено демонтажні роботи в будинку на проспекті Добровольського, 134. Йдеться про дев'ятиповерхівку, в яку під час атаки російських терористів 2 березня влучив ворожий дрон, знищивши частину під'їзду.

Як повідомили сьогодні в Одеській мерії, демонтажні роботи завершено, підрядники залишили будівельний майданчик. На місці буде розгорнуто пост Муніципальної варти, щоб уникнути «заселення» асоціальних елементів.

Наразі проводяться підготовчі роботи з проєктування капітального ремонту цієї частини будинку. Крім того, фахівці провели обстеження конструкцій вцілілої частини під'їзду та вважають проживання тут безпечним.

«Я думаю, що найближчим часом ми зможемо повернути людей у свої домівки. Але не буде працювати ліфт і в деяких квартирах не буде газу. Комунікації будемо підключати поступово, в індивідуальному порядку. Всі муніципальні служби знаходяться в контакті з мешканцями будинку», - розповів мер Геннадій Труханов.

Також міський голова зустрівся з мешканцями будинку на вул. Отамана Чепіги, пошкодженого внаслідок російської атаки. Наразі готується технічний звіт, після його затвердження люди зможуть подавати документи на отримання компенсації за програмою «єВідновлення».


Чергову атаку на Одесу ворог вчинив у ніч на 2 березня. Ударні безпілотні літальні апарати типу «Shahed-131/136» були спрямовані з акваторії Чорного моря. Як повідомили Сили оборони півдня України, ворог запустив вісім дронів-камікадзе. Підрозділи ППО в інтенсивному режимі відбивали цю атаку протягом години. Сім цілей було знищено.

Один з дронів під час маневрів серед житлових кварталів Одеси влучив у панельний дев'ятиповерховий будинок на проспекті Добровольського, спричинивши масштабне руйнування і загибель мешканців.

Жертвами цього удару стали 12 людей, п'ятеро з них – діти: чотиримісячний Тимофій, трирічний Марк, семимісячна Ліза, восьмирічна Злата і дев'ятирічний Сергій. Останні троє дітей – з однієї родини, їхні батьки також загинули.

Пошуково-рятувальна операція, метою якої було знайти живих і звільнити з-під уламків тіла загиблих, безперервно тривала майже дві доби.

Загалом внаслідок цієї ворожої атаки пошкоджень різного ступеня зазнали 12 житлових будинків, дитячий садок та котельня.

Згідно з технічним звітом з обстеження та оцінки технічного стану будівельних конструкцій, який підготували фахівці Одеської державної академії будівництва та архітектури, 18 квартир будинку на проспекті Добровольського, 134, було визнано зруйнованими, ще 18 – пошкодженими. Від такого офіційного визначення – зруйноване житло чи пошкоджене – залежить розмір компенсації за державною програмою єВідновлення.

Фото, відео Одеської мерії.


Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки