10.05.2024

На Одещині засіяли перші експериментальні поля бавовнику

Фахівці Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР) засіяли на Одещині поля із п’ятьма експериментальними сортами бавовнику. Перші паростки можна буде побачити за два тижні.

Про це повідомив сьогодні департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної державної адміністрації.

Як зазначається в повідомленні, українські селекціонери впевнені, що поряд із вирощуванням традиційних культур на півдні України складаються максимально сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для вирощування бавовнику. Особливо, в районах, які страждають від стрімкої зміни кліматичних умов, що призводять до посухи.

Бавовник — це однорічна культура з практично безвідходним виробництвом: з неї отримують волокно (до 40%) і насіння (60%), із якого виготовляють технічну олію, макуху для тваринництва, а стулки коробочок використовують, як біопаливо. Крім того, відходи бавовнику є стратегічною сировиною для виробництва оборонних засобів.

За результатами досліджень Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН, урожайність бавовнику на суходолі – 1,8 т/га, а на зрошувальних землях – 2,7 т/га.

Загалом, по області близько 10 підприємств виявили бажання засіяти невеликі експериментальні поля, аби визначити, наскільки цю культуру вигідно вирощувати у степовій зоні та який економічний потенціал вона матиме.

Фото Одеської ОДА.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки