15.01.2024

Поблизу Одеси знайдено чотирьох дітей, що зникли в катакомбах

Поблизу Одеси успішно завершилась операція з пошуку чотирьох дітей, що зникли напередодні, 14 січня. Про це повідомили сьогодні в обласному управлінні ДСНС.

Три дівчинки – 2008-го, 2009-го та 2012 року народження та 12-літній хлопчик спустились в катакомби в селі Нерубайське, і зв'язок з ними перервався.

Про зникнення дітей в поліцію пізно ввечері повідомили батьки.

Правоохоронці негайно розгорнули пошукову операцію, до якої були залучені поліцейські, кінологи зі службовими собаками, рятувальники ДСНС, громадські формування «Пошук» та «Нерубайський патруль», спелеологи. Про це проінформували в обласному управлінні Нацполіції.

Насамперед поліцейські переглянули камери відеонагляду, встановлені біля катакомб, і з’ясували, що четверо підлітків зайшли всередину. Протягом ночі було обстежено 60 кілометрів підземних тунелів, повідомили в Головному управлінні Держслужби з надзвичайних ситуацій в Одеській області.

Знайшли дітей вранці – цілими та неушкодженими.

«Діти були на відстані двох тисяч метрів від входу. На щастя, з усіма все добре», - розповів начальник територіального підрозділу поліції Юрій Рибак.

Зі слів підлітків, раніше вони не бували в підземеллі, але хотіли подивитися, як там всередині, заздалегідь підготували ліхтарі і спустилися. Близько 30 хвилин друзі ходили тунелями, а коли захотіли повернутися, зрозуміли, що заблукали. Намагались вибратись за покажчиками на стінах, але це не допомогло. Втомившись, діти лягли спати, а вранці знову пішли шукати вихід. Ні їжі, ні води вони не мали, втамовували спрагу водою з пляшки, яку знайшли у катакомбах.

Близько 9-ї години підлітки побачили світло та почули голоси людей. Спочатку подумали, що дісталися виходу, а насправді натрапили на своїх рятувальників.

Поліцейські провели з дітьми роз’яснювальну роботу, пояснили, що такі походи без спеціалістів можуть закінчитися трагічно. Відносно батьків складені адміністративні протоколи за ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (ухилення від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей). Санкція статті тягне за собою попередження або накладення штрафу.


Нагадаємо: одеські катакомби – мережа підземних ходів та лабіринтів під Одесою та приміськими районами, одне з найскладніших та найзаплутаніших підземель світу.

Більша частина катакомб були каменоломнями, з яких видобували будівельне каміння. Вони багатоярусні, галереї залягають на різній глибині від поверхні.

Деякі ходи мають висоту до трьох метрів, а ширину – до п'яти, однак є й геть вузькі й низькі, де пересуватись можна тільки повзком. Частина катакомб затоплена.

Повної картографії їх немає. Щодо загальної довжини катакомб, за приблизними підрахунками, їх оцінюють як мінімум у 2,5 тис. км.

Фото, відео Головного управління ДСНС в Одеській області.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки