30.10.2023

Одесита судитимуть за фейки, зняті на замовлення російських пропагандистів

В Одесі судитимуть колишнього телеоператора, який на замовлення російських телеканалів знімав фейки про мобілізацію. Обвинувальний акт скеровано до суду.

Про це повідомили сьогодні в управлінні Служби безпеки України в Одеській області.

Фігуранта викрили і затримали оперативники спецслужби в серпні цього року у результаті спецоперації в Одесі.

У ході досудового розслідування слідчі СБУ встановили, що колишній оператор Одеського державного телебачення після повномасштабного вторгнення РФ активно закликав до підтримки окупантів і виправдовував їхні воєнні злочини у своїх соцмережах. Таким чином він потрапив у поле зору кремлівських пропагандистів та ввійшов з ними в контакт.

За даними слідства, зловмисник почав співпрацювати з російськими пропагандистами і погодився відзняти на їх замовлення провокативне відео про перебіг мобілізації в Україні. За 8 тисяч гривень він найняв свого знайомого на роль «воєнкома» місцевого центру комплектування. «Актор» постановочного відео вже отримав 7 років тюрми.

Відзнятий фейк вийшов в ефірі російського Рен-ТВ, звідки його підхопили понад 20 пропагандистських інформресурсів, серед яких і найбільші федеральні телеканали.

Ініційовані СБУ психологічна та лінгвістична експертизи цього відео підтвердили факт злочинних дій фігуранта.

Під час обшуків за місцем проживання зловмисника виявлено мобільні телефони та електронні носії інформації з доказами протиправної діяльності.

Наразі дії зловмисника кваліфіковано за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (організація та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором, спрямованих на її підтримку та/або на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України). За клопотанням прокуратури обвинувачений перебуває під вартою.

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Оперативно-слідчі дії проводили співробітники СБУ Одеської області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки