24.10.2023

В Одесі вперше розпочато безоплатну вакцинацію дітей від вірусу папіломи людини

В Одесі розпочато безоплатну вакцинацію проти вірусу папіломи людини, повідомили сьогодні в Одеській мерії. Йдеться про дітей віком від 9 до 14 років. Для щеплень використовується вакцина Гардасил.

В повідомленні зазначається, що ця вакцина забезпечує ефективний захист від чотирьох найбільш поширених видів вірусу папіломи, які найчастіше спричиняють онкозахворювання репродуктивної системи.

Вакцину придбано за кошти муніципального бюджету Одеси в рамках міської цільової програми «Здоров'я».

Перші щеплення від вірусу папіломи людини вже зроблені в дитячих міських поліклініках Одеси. Вакцинація проводиться двократно з інтервалом між дозами від шести до 12 місяців, кошти на другу дозу вже закладені в міському бюджеті Одеси.

«Вакцинація від вірусу папіломи людини є золотим стандартом профілактики онкопатології в світі. Науково доведено, що щеплення дітей від вірусу папіломи кратно знижує шанси захворіти на рак шийки матки та статевих органів у дорослому віці», - зазначив очільник муніципального департаменту охорони здоров'я Левон Нікогосян.

Щоб щепити дитину від вірусу папіломи людини, треба звернутися до педіатра, з яким укладено декларацію. Вакцинацію безоплатно проходять діти від 9 по 14 років — в цей період щеплення максимально ефективне.

Інші охочі зробити щеплення можуть закупити вакцину власнокошт в аптечній мережі Одеси, зокрема в муніципальних аптеках Комунального підприємства «Одесфарм».

Наразі вакцина наявна за наступними адресами:
- вул. М'ясоєдовська, 32, тел. (048) 788-10-03; 
- вул. Троїцька, 38, тел. (048) 771-04-43; 
- вул. Академіка Заболотного, 32а, тел. (048) 788-10-04;
- вул. Паустовського, 21-а, тел. (048) 770-93-17;
- вул. Академічна, 14, тел. (048) 702-72-05;
- вул. Левітана, 62, тел. (048) 788-28-97.

В Україні смертність від онкозахворювань посідає друге місце в загальній структурі смертності населення. При цьому провідні позиції в структурі загальної смертності від онкопатології серед жінок займає рак шийки матки. Щодня в Україні від цієї небезпечної хвороби помирають 6 жінок.

Тривале інфікування певними типами вірусу папіломи людини є основною причиною раку шийки матки у жінок, а також раку статевих органів загалом. Світовою стратегією профілактики захворювань, спричинених вірусом папіломи людини, є вакцинація, що попереджає інфікування вірусом папіломи людини та має високий ступінь ефективності.

В Україні щеплення від папіломавірусу входить до переліку ‎рекомендованих, але не включено до Національного календаря обов'язкових щеплень, тому вакцина не закуповується за кошти державного бюджету.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки