13.07.2023

Нові назви на мапі Одеси: триває електронне опитування про перейменування десятків вулиць

Завтра, 14 липня, о 10:00 завершиться електронне опитування одеситів про перейменування 21 об'єкта топоніміки міста. Про це повідомили сьогодні в Одеській мерії.

Електронне опитування проводиться на вебпорталі Одеської міської ради «Соціально активний громадянин»: citizen.omr.gov.ua у сервісі «Громадське обговорення».

В цьому блоці вулиць та провулків, що мають бути перейменовані, - зокрема, Псковська й Сибірська вулиці, Уральсько-Тупіковий та Волзький провулки, ціла низка топонімічних об'єктів, названих на честь 8 березня (вони відрізняються лише за нумерацією). Перелік старих та рекомендованих історико-топонімічною комісією нових назв наведено на Офіційному сайті Одеси. Тут можна довідатись й про те, як долучитись до електронного голосування.

Черговий його етап розпочався 10 липня й триватиме до 10 вересня. Йдеться про перейменування 49 об'єктів топоніміки, серед яких - вулиці Академіка Вільямса, Олександра Невського, Глазунова, Достоєвського, Кутузова тощо, а також парк ім. Горького.

Раніше повідомлялося, що серед головних завдань робочої групи, яка готувала пропозиції щодо нових найменувань та історичні довідки, було формування тематичних мікрорайонів, де назви топонімів пов’язані загальними історичними, культурними, географічними сенсами, та внесення в топоніміку міста імен видатних українських діячів та історичних назв.

Аналогічне рішення було прийнято минулого року при формуванні ареалу Ближні Млини в Хаджибейському (колишньому Малиновському) районі. Тоді було запропоновано дати шести вулицям імена українських композиторів та виконавців. Пропозицію підтримали і депутати, і жителі вулиць. Тож тепер на мапі Одеси побільшало назв, пов’язаних із світовим та українським мистецтвом: Композитора Вербицького, Ференца Ліста, Ольги Благовидової, Композитора Лятошинського.

За таким же принципом були сформовані мікрорайони «Видатних українських діячів» та «Індустріальний».

Ареал мікрорайону «Видатних українських діячів» – це приватний сектор Київського району, так звана Чубаївка та Дмитрівка.

«Індустріальний» мікрорайон пропонується сформувати в межах колишнього заводу («Більшовик») Пересипського (колишнього Суворовського) району. Там знаходилось 18 вулиць, провулків, ліній, названих на честь свята Восьмого березня. Водночас це унікальний історичний район, який сформувався наприкінці XIX ст., коли одеські підприємці брати Вікандер і шведський промисловець Ларсен заснували фірму «Вікандер і Ларсен». У 1910-11 роках на Балтській дорозі ними було збудовано велике підприємство: корково-лінолеумний завод та один із символів цієї місцевості – величезні ворота з двома арками (проєкт арх. Х. Бейтельсбахера; нині – пам’ятка архітектури).

А у межах Вузівського ареалу пропонуються тематичні «наукові» назви.

Окрема увага приділяється пропозиції надати площам, вулицям та скверам міста імена на честь видатних одеситів та українських діячів, чий життєвий шлях був пов’язаний з Одесою.

Так, вулицю Вільямса пропонується назвати на честь видатного громадського діяча, мецената та вченого Євгена Чикаленка - уродженця Одеської області, який тривалий час жив та працював у нашому місті.

Остаточне рішення щодо перейменувань приймають депутати під час сесії Одеської міської ради.

Із принципами роботи Історико-топонімічної комісії, правилами та документами можна ознайомитися на Офіційному сайті Одеси.

Читайте також:

Мапа Одеси: історико-топонімічна комісія погодила низку перейменувань

Зміни в одеській топоніміці: нові назви мають отримати десятки вулиць

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки