27.11.2022

«Зернова ініціатива»: з українських портів експортовано 11,6 мільйона тон продовольства

За два дні з портів Великої Одеси вийшли вісім суден з 342 тис. тонн агропродукції для країн Африки, Азії та Європи. По це повідомила сьогодні Адміністрація морських портів України.

По «зерновому коридору» наразі рухається чотири судна під завантаження 130,5 тис. тонн агропродукції.

Загалом за час дії «Зернової ініціативи», з 1 серпня з портів Великої Одеси (Одеського, Чорноморського і Південного) вийшли 483 судна, які експортували 11,6 млн тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки.

Додамо: напередодні, 26 листопада, Президент України Володимир Зеленський презентував гуманітарну продовольчу програму Grain from Ukraine. Вона покликана запобігти голоду в найбідніших країнах Африки та Азії, а також підтримати вітчизняних аграріїв.

Глава української держави заявив:

– Сьогодні ми провели перший Міжнародний саміт із продовольчої безпеки. Провели в Києві разом із нашими партнерами. І свідомо – саме цими днями, коли ми вшановуємо пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років.

Українці пройшли через геноцид. І сьогодні ми робимо все можливе й неможливе, щоб зупинити нову геноцидну політику Росії. Нову, але таку схожу на ту, яка вбила мільйони людей у ХХ столітті. І ми не просто відбиваємося від агресії. Ми крок за кроком створюємо систему, яка зупинить агресію, демонтує її наслідки й гарантуватиме довготривалу безпеку – безпеку Україні, усій Європі та світу.

Продовольча безпека – один із ключових елементів глобальної стабільності. Це те, у чому лідерська роль України проявляється найочевидніше. Завдяки нашій експортній зерновій ініціативі з трьох чорноморських портів ми відправили на світовий ринок близько 12 мільйонів тонн продовольства. 40 країн світу. З цього обсягу більш як 2,5 млн тонн – країнам, у яких не просто дефіцит продовольства, а жорстка криза.

У межах Продовольчої програми ООН ми допомогли країнам, у яких люди буквально голодують або на межі голоду. Це, зокрема, Ефіопія, Ємен. Також ми допомогли Сомалі й Афганістану. І це тільки початок.
Сьогодні ми офіційно оголосили про старт нашої нової ініціативи – гуманітарної. Grain from Ukraine. І маємо домовленості вже з багатьма партнерами про спільну роботу «Зерно з України».

Євросоюз, США, Франція, Британія, Німеччина, Японія, Катар, Канада, Норвегія, Нідерланди, Фінляндія, Бельгія, Литва, Чехія, Італія, Австрія, Іспанія, Швеція, Словенія, Швейцарія та інші. Наш саміт із продовольчої безпеки підтримали понад 20 держав. Загальна сума, яку ми акумулювали для Grain from Ukraine, – вже близько 150 млн доларів. Робота триває. Готуємо до 60 кораблів.

Усі ми разом не просто відправляємо українську агропродукцію тим країнам, які найбільше страждають від продовольчої кризи. Ми підтверджуємо, що ніколи більше голод не має використовуватися як зброя. Якби не українське продовольство, якби не наше спільне з партнерами лідерство, то соціальну стабільність у таких регіонах, як північ Африки або Близький Схід, не вдалося б втримати. Саме цього хотіла Росія. Маємо – і можемо! – цього не допустити.

Як уточнили в Міністерстві інфраструктури України, Grain from Ukraine передбачає прямі закупівлі державами-учасниками програми української агропродукції та передачі її найбіднішим країнам. За словами очільника відомства Олександра Кубракова, «зараз ми маємо конкретну мету – врятувати від голоду щонайменше 5 мільйонів людей до кінця весни 2023 року. Україна вже зробила крок до цього. В рамках програми вже вийшло судно Nord Vind, на борту якого 27 тисяч тонн продовольчої пшениці для Ефіопії».

Напередодні ж, 26 листопада, в порту «Чорноморськ» розпочалось завантаження другого судна. Це ще 30 тисяч тонн пшениці для мешканців Ефіопію. Окрім цього, під завантаження до портів України йдуть чергові судна, які зможуть вивезти більше 80 тисяч тонн продовольчої пшениці для Сомалі, Судану, Ефіопії та Ємену.

Для підсилення гуманітарної складової програми також створюється міжнародна Координаційна група з попередження голоду та під егідою Президента Володимира Зеленського. В її роботі братимуть участь представники урядів, міжнародних компаній та громадських організацій, готових зробити свій вклад у боротьбу з голодом у світі.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки