29.08.2024

В Одесі відкрили Алею пам’яті полеглих героїв

Сьогодні в Одесі, в парку ім. Тараса Шевченка, відкрили Алею пам'яті полеглих героїв. Зараз тут представлено 200 імен, але, на превеликий жаль, загиблих захисників та захисниць значно більше.

Сотні одеських родин, представники місцевої влади та силових структур, прикордонники, військові та ветерани прийшли вшанувати пам'ять тих, хто, закривши собою країну і кожного з нас, віддав найцінніше ‒ своє життя.

Як зазначив мер Одеси Геннадій Труханов, Алея буде доповнюватися іменами загиблих захисників та захисниць, які боронили Україну з 2014 року. Також спільно з батьками загиблих героїв проводиться робота зі створення Меморіалу на одному з кладовищ міста. Крім того, триває благоустрій скверу Слави і Волі та Меморіалу Борцям за Україну.

З питань розміщення імен на Алеї пам'яті полеглих героїв звертатися до Департаменту внутрішньої політики Одеської міської ради, тел.: (048) 705 40 63; з питань ветеранської політики ‒ до Ветеран Хабу: (048) 705 32 26.


Щороку 29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину, як нагадування про одну із найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію.

29 серпня 2014 року під час виходу сил АТО з оточення під Іловайськом російське керівництво порушило домовленості і ворожі збройні сили впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових. Таке віроломне вбивство кваліфікується міжнародним гуманітарним правом як воєнний злочин. Тоді полягло 366 українських воїнів, 429 зазнали поранень, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні, нагадує Український інститут національної пам'яті.

Смертельний для наших захисників «зелений коридор» пролягав через поля із соняшниками. Саме під ними сотні українців поклали в боротьбі з ворогом свої життя на вівтар свободи, гинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Тож символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняха.

Фото, відео Одеської мерії.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки