27.03.2024

Від ракетного удару російських терористів постраждав одеський Ботанічний сад

Під час атаки російських терористів по Одесі, вчиненої 25 березня, великої шкоди завдано Ботанічному саду Одеського національного університету ім. І.І. Мечнікова (Французький бульвар, 48/50).

Пошкоджені теплиці, будівля адміністрації, бібліотека, лабораторії. Вибуховою хвилею винесло вікна і двері.

Про це повідомила директорка Ботанічного саду Людмила Левчук на своїй сторінці в Фейсбуку:

Будемо дуже вдячні за допомогу.
Що потрібно робити?
На першому етапі потрібно прибирати скло в теплицях і коло них.
Коли?
В п'ятницю, 29.03, і суботу, 30.03, з 10 до 15 години, за адресою: Французький бульвар 48/50.
Бажано приходити з робочими рукавицями.
Далі нас чекає велика робота по відновленню.
І ми сподіваємося, що з вашою допомогою нам це вдасться.

В коментарі Суспільному Людмила Левчук зазначила, що пошкоджено й частину рослин, але масштабних втрат, яких в Ботсаду не могли б відновити, на щастя, не сталося.

"Однак, проблема в тому, що цим рослинам не буде де жити, тому що теплиці зруйновані. Це колекції, це дуже важливо для нас", – наголосила директорка, додавши, що наразі ще не підраховано, скільки скла потрібно, аби подолати наслідки ворожого удару. Попередньо йдеться про більш ніж половину усіх тепличних площ.


25 березня росіяни атакували рекреаційну зону Одеси подвійним ударом за балістичною траєкторією. Внаслідок цього чергового акту агресії постраждали 10 людей. Було зруйновано декілька будівель. Численних пошкоджень зазнали зазнали висотні житлові будинки, в яких вибито сотні вікон (попередньо йшлося про близько 300 квартир), а також Палац спорту.


Історія Ботанічного саду розпочалася 1867 року – з невеликої оранжереї на університетському подвір'ї. 1880-го його перенесли на Малий Фонтан. За десятиліття роботи тут створено прекрасну багату колекцію: представлено понад 3 тис. видів найрізноманітніших рослин.

Фото Людмили Левчук.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки