22.11.2023

Збитий ворожий «Mohajer-6» та інші новини з півдня України ‒ в оперативному зведенні

Вчора підрозділи протиповітряної оборони Повітряного командування «Південь» збили над Чорним морем рідкісний іранський дрон «Mohajer-6», запущений росіянами. Розвідувально-ударний БпЛА «підкрадався» до Одещини.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Про це повідомили Сили оборони півдня України, нагадавши, що 2022-го росіяни придбали в Ірана близько 30 таких дронів. Перший із запущених в повітряний простір України Сили оборони півдня збили над Чорним морем вже у вересні того ж року. Наші воїни тоді виловили «Mohajer-6» із його ракетами Ghaem-5 і ретельно вивчили цей витвір ворожої техніки.

«Mohajer-6» призначений для розвідки і атак. Він може нести чотири керовані ракети і апаратуру вагою до 100 кг. Його дальність польоту до 200 км, а тривалість ‒ до 12 годин. Максимальна висота роботи ‒ 5,4 км.

У сьогоднішньому зведенні військові також проінформували про наступне:

✔️Оперативна обстановка в зоні відповідальності Сил оборони півдня України залишається напруженою. В діях противника ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

✔️Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують контрбатарейну боротьбу, наносять вогневі ураження по позиціях і по тилах противника.

✔️У морі на бойовому чергуванні три бойові кораблі ворожого флоту, з них два ‒ у Чорному та один ‒ в Азовському. Ракетоносії заведені в пункти базування.

✔️Під час нічної дронової атаки в нашій зоні відповідальності знищено два БпЛА типу «Shahed-131/136» під час прольоту Дніпропетровщиною та Вінниччиною. Влучань не допущено.

✔️Протягом доби (з 7:00 до 7:00) противник наніс три авіаційні удари із застосуванням 29 керованих авіабомб по населених пунктах прибережної Херсонщини, зокрема, постраждали Берислав, Зміївка, Новоберислав, Козацьке. Внаслідок ударів загинула одна людина, ше одного цивільного поранено, пошкоджено три десятки приватних будинків.

✔️Також ворог наніс авіаційний удар керованою авіабомбою в напрямку навігаційного коридору, продовжуючи тим самим створювати напруження навколо морських транспортних шляхів.

✔️По прифронтових територіях зафіксовано 12 атак FPV-дронами, а також 13 скидів з БпЛА інших модифікацій осколкових боєприпасів по населених пунктах правобережжя Херсонщини. У місті Берислав поранено цивільного, пошкоджено автомобіль.

✔️За минулу добу ворог здійснив 12 обстрілів населених пунктів. По місту Херсон гатили сім разів, обстріляні Понятівка, Антонівка, Берислав, Велетенське та акваторія Очаківської громади. Внаслідок обстрілів поранено четверо людей, пошкоджено приватні будинки, адміністративна будівля, вежа мобільного зв’язку, та автомобілі.

✔️Сили оборони півдня продовжують виконання вогневих завдань. За минулу добу ворогу завдано наступних втрат:

‒ 40 окупантів;
‒ 1 БТР-80/82А;
‒ 6 гармат;
‒ 4 одиниці автобронетехніки;
‒ 3 човни.

Знищено ще один пункт боєпостачання.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки