15.12.2022

Генштаб ЗСУ – про нарощення російської військової присутності в Білорусі й новини з фронту

На території Білорусі з середини жовтня триває нарощування російської військової присутності. Режим Лукашенка, ймовірно, готується до війни, але наразі «відсутні все необхідні компоненти».

Про це заявив сьогодні заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов.

Він повідомив, що в рамках розгортання регіонального угруповання союзної держави Росії й Білорусі проходять підготовку та бойове злагодження російські підрозділи 2-ї мотострілецької дивізії 1-ї танкової армії Західного військового округу.

За словами представника Генштабу ЗСУ, до проведення зазначених заходів як інструктори залучаються військовослужбовці білоруських збройних сил – таким чином Кремль використовує офіцерський склад та полігонну інфраструктуру Білорусі для відновлення боєздатності існуючих, а також підготовки новостворених підрозділів збройних сил Російської Федерації.

– Водночас військовослужбовці країни-агресора, зокрема мобілізовані, висловлюють занепокоєння, що останнім часом офіцери перестали доводити до підлеглого особового складу будь-яку інформацію щодо термінів їхнього навчання та перебування на території Республіки Білорусь, а також їхніх подальших дій – передислокацію в РФ або на тимчасово окуповані території України, – розповів бригадний генерал Громов.

Він повідомив, що, за даними Генерального штабу ЗСУ, продовжується переміщення на територію Білорусі озброєння та військової техніки для комплектування підрозділів російських окупантів.

– Так, минулого тижня на полігони Обуз-Лєсновський та Лосвідо переміщено по одному батальйонному комплекту танків, — сказав Олексій Громов. — Цього тижня противник перекинув на аеродром «Мачулищі» три літаки МіГ-31К, які є носіями гіперзвукових ракет «Кинджал», а також літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50У. Це насамперед свідчить про нарощування можливості агресора завдавати авіаційних ударів по території України.

Проте заступник начальника Головного оперативного управління ГШ ЗСУ наголосив, що нині на території Республіки Білорусь відсутні необхідні компоненти повітряного угруповання, яке може забезпечити діяльність та авіаційну підтримку військ під час проведення противником наступальної операції.

Олексій Громов навів приклад, що в лютому 2022 року, до початку вторгнення, на території Білорусі було розгорнуте авіаційне угруповання ЗС РФ у складі: одного літака А-50У, 32 штурмовиків, 15 винищувачів та 77 вертольотів.

– З урахуванням інших наявних даних, можна зазначити, що на даний час імовірність проведення ворогом наступальної операції з території Республіки Білорусь залишається низькою, – заявив Олексій Громов. – Водночас прикордонний державний комітет Білорусі до 1 березня 2023 року продовжив обмеження на в’їзд та перебування громадян у прикордонній смузі в районах Гомельської області, що межують із Київською та Чернігівською областями України.

За наявними даними, у прикордонних з Україною районах Брестської області минулого тижня тривав процес агітації вступу добровольців до підрозділів територіальної оборони. За словами Олексія Громова, під час проведення бесід кандидатам доводять, що в разі впровадження у країні воєнного стану їм буде видано зброю та амуніцію, а їхнім основним завданням буде охорона та оборона громад у складі сформованих підрозділів територіальної оборони.

– У той же час палата представників Білорусі схвалила законопроєкт про запровадження смертної кари за державну зраду для військовослужбовців та представників державної влади, — зазначив представник ГШ ЗСУ на брифінгу. — Не виключено, що такі дії режиму Лукашенка є одним із кроків у рамках підготовки до участі у війні проти України.

Бригадний генерал також повідомив, що росіяни поповнюють втрати за рахунок трудових мігрантів з Узбекистану та Таджикистану.

З метою пошуку додаткових джерел відновлення втрат особового складу підрозділів, що ведуть бойові дії на території України, в листопаді цього року російське керівництво ухвалило низку законодавчих актів, що суттєво розширюють перелік громадян, які можуть бути призвані на військову службу.

– Зокрема, дозволено призивати на військову службу за мобілізацією засуджених громадян, що відбувають покарання або мають не зняту, непогашену судимість, – сказав Олексій Громов. – Під дію закону не підпадають лише громадяни, що були засуджені за певним переліком статей кримінального кодексу Російської Федерації, насамперед засуджені за державну зраду, шпіонаж, тероризм тощо. Натомість дозволено призивати осіб, що скоїли тяжкі злочини.

Крім того, за словами Олексія Громова, у мирний час у Росії дозволено проходити військову службу особам, які мають подвійне громадянство.

– Зазначені зміни насамперед спрямовані на залучення до військової служби трудових мігрантів, що перебувають на території російської федерації, – підкреслив представник Генштабу ЗС України.

Він повідомив, що нині на території Росії налічується близько 6 млн осіб, переважну кількість з яких становлять вихідці з Узбекистану (майже 50%) і Таджикистану (30%), а також Киргизстану, Вірменії, Азербайджану та інших країн.

– Із загальної кількості мігрантів близько 2,7 млн осіб, а це майже 45%, є чоловіками призовного віку, – зазначив бригадний генерал.

Олексій Громов також повідомив, що на тимчасово окупованій території Луганської області триває чергова хвиля примусовий мобілізації.

– Так, минулого тижня особовим складом підрозділів так званої нацгвардії було проведено заходи з пошуку в населеному пункті Ровеньки осіб чоловічої статі для подальшого їх призову до лав 2-го армійського корпусу російських окупаційних військ, – сказав представник Генштабу ЗСУ. – Заслуговує на увагу той факт, що під час проведення цього процесу всі виїзди та в’їзди в місто були заблоковані.

Оперативна обстановка на фронті – у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

Противник й надалі зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Намагається покращити тактичне положення на Лиманському напрямку, а на Куп’янському та Запорізькому – нарощує угруповання. На інших напрямках ворог зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України, обстрілює позиції наших військ та цивільні об’єкти вздовж лінії зіткнення.

Протягом доби російські окупанти завдали 2 ракетних удари, а також здійснили понад 5 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, постраждала цивільна інфраструктура Нікополя та Херсона, є загиблі серед мирних жителів.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається надалі на всій території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Триває нарощування авіаційного угруповання та підрозділів збройних сил Російської Федерації на території Республіки Білорусь.

На Слобожанському напрямку ворог здійснив танкові та артилерійські обстріли в районах населених пунктів Висока Яруга, Мороховець, Стариця, Дворічна та Новомлинськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Вільшана, Кислівка, Котлярівка, Берестове, Першотравневе Харківської області та Стельмахівка і М’ясожарівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони Макіївки і Червонопопівки Луганської області та Торського і Ведмежого Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли, зокрема, у районах Верхньокам’янського, Спірного, Білогорівки, Соледара, Бахмутського, Бахмута, Андріївки, Курдюмівки, Озарянівки, Північного та Опитного Донецької області.

На Авдіївському напрямку окупанти намагалися уразити позиції наших військ поблизу Авдіївки, Первомайського, Невельського, Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує обстрілювати позиції наших військ та цивільну інфраструктуру вздовж правого берега річки Дніпро. Зокрема, районів населених пунктів Времівка, Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Дорожнянка, Гуляйпілське, Оріхів і Степове – Запорізької; Нікополь на Дніпропетровщині та Новотягинка, Іванівка, Токарівка, Херсон, Інгулець і Білозерка Херсонської області.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, 13 грудня, в районах населених пунктів Токмак, Пологи та Бердянськ Запорізької області Сили оборони знищили два склади боєприпасів ворога, дві артилерійські системи з боєкомплектом, а також шість одиниць військової техніки різного типу. Понад 200 військовослужбовців противника отримали поранення.

У зв’язку з переповненням лікувальних закладів та моргів у місті Мелітополь, російські загарбники перевозять трупи та евакуюють поранених військовослужбовців до тимчасово окупованого Криму.

Для поповнення поточних втрат загарбники змушені доукомплектовувати командну ланку оперативно-тактичного рівня офіцерами-пенсіонерами, звільненими в запас, та, навіть, офіцерами у відставці. Їх направляють у район ведення бойових дій.

Наша авіація завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

Українські ракетники та артилеристи уразили 2 пункти управління, 4 райони зосередження особового складу ворога та склад пально-мастильних матеріалів.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 станом на ранок 15.12 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 96590 (+590) осіб ліквідовано,
танків ‒ 2975 (+5) од,
бойових броньованих машин ‒ 5946 (+9) од,
артилерійських систем – 1943 (+12) од,
РСЗВ – 406 (+2) од,
засоби ППО ‒ 211 (+0) од,
літаків – 281 (+0) од,
гелікоптерів – 264 (+0) од,
БпЛА оперативно-тактичного рівня – 1644 (+27),
крилаті ракети ‒ 592 (+0),
кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 4563 (+1) од,
спеціальна техніка ‒ 172 (+1).

Дані уточнюються.

Підтримуйте Збройні Сили! Разом переможемо! Слава Україні!

Ще про перебіг подій бойової доби – в короткому відеодайджесті.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки