01.04.2022

Верховна Рада проголосувала за заборону проросійських політичних партій

Верховна Рада України на сьогоднішньому засіданні проголосувала за заборону проросійських політичних партій. За проголосували 302 народних депутатів.

«Крім збройної агресії та окупації українських територій, РФ активно вкидає пропаганду через підконтрольні політичні партії. Це один з елементів гібридної війни, - пояснила голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк. - Чинний перелік підстав для заборони таких політичних партій є недостатньо деталізованим для ефективної протидії гібридним загрозам і не враховує такий небезпечний аспект їхньої діяльності, як поширення пропаганди держави-агресора».

Депутати розширили перелік підстав для заборони (примусового розпуску, ліквідації) політичних партій.

Зокрема, це «популяризація або пропаганда органів держави-агресора (держави-окупанта), її посадових осіб, осіб та організацій, що контролюються державою-агресором (державою-окупантом) та виправдання, визнання правомірності або публічне заперечення збройної агресії проти України, анексії території України державою-агресором (державою-окупантом), порушення територіальної цілісності, суверенітету України».

За законом, Мін'юст зобов’язаний невідкладно звертатися з адміністративним позовом про заборону (примусовий розпуск, ліквідацію) у разі виявлення порушення вимог щодо створення і діяльності політичних партій.

Визначається, що справи про заборону політичних партій розглядаються як термінові у скорочені строки – це пояснюється тим, що діяльність політичної партії, яка має антиукраїнський характер, спрямована на підрив суверенітету чи територіальної цілісності України, має потенціал нанесення непоправної шкоди інтересам держави і громадян України, що потребує оперативного розгляду питання про припинення її діяльності.

Справи про заборону політичних партій будуть розглядатися як судом першої інстанції апеляційним адміністративним судом в апеляційному окрузі, що включає місто Київ (це Шостий апеляційний адміністративний суд).

«Але оскільки цей суд розташований у Києві і його робота може бути порушена, пропонується визначити, що на час воєнного стану ці справи будуть підсудні як суду першої інстанції апеляційному адміністративному суду в апеляційному окрузі, що включає місто Львів (це Восьмий апеляційний адміністративний суд). При цьому судом апеляційної і останньої інстанції буде Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду», - додала Олена Шуляк.

Нагадаємо, 20 березня Президент Володимир Зеленський повідомив, що РНБО прийняла рішення зупинити діяльність "ОПЗЖ", "Опозиційного блоку", "Партії Шарія" та інших.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки