20.11.2017 | НА ПРАВАХ РЕКЛАМЫ

Читання має бути в радість

Щоб отримати від читання як можна більше, треба вчитися бачити в книзі те, що хотів показати автор. Не вірте своїм очам.

Звичайно, всі ми читаємо очима, але постарайтеся все ж читати не тільки очима людини, який застряг у дві тисячі-такому-то році від Різдва Христового. Краще спробуйте змінити перспективу і врахувати історичний, соціальний, політичний, культурний, біографічний контекст.

Подивимося, якими прийомами користуються письменники, як вони створюють багатовимірність тексту. Це як побачити 3д картинку, текст стає тривимірним. Іноді 4-ох і навіть 10-мірним. З цієї статті ви дізнаєтеся про три головни принципи, що відрізняють професійного читача від всіх інших.

Спогади

Все взаємопов'язано. Тобто все, що ви читаєте, пов'язане з іншими текстами. Щоб краще зрозуміти текст, знадобляться і вміння поставити потрібне питання, і життєвий досвід, і всі раніше отримані знання. У професійного читача, як тільки він відкриває книгу, в голові запускається пошуковий механізм починає порівнювати, зіставляти, добирати відповідності.

Символи

Письменники мислять символами. Щоб отримувати більше задоволення від читання, читач повинен уміти бачити і розуміти ці символи. Будь-який предмет вважається символом чого-небудь, поки не доведено протилежне. Постійно запитуйте себе: ось це — метафора? А ось те — алегорія? А до чого тут цей образ?

Паралелі

Ще одна особливість «професорського» читання — проведення паралелей. Але не обов'язково бути літературознавцем, щоб помічати деталі тексту і при цьому бачити загальну структуру, що включає кожну деталь. Як і для інтерпретації символів, тут важливо вміння відсторонитися від сюжету, піти від влади подій, персонажів, емоцій. З досвідом приходить розуміння, що література і життя влаштовані приблизно однаково, в них повторюються одні і ті ж схеми і конфігурації.

Символічне мислення

Щоб не лише купити книги в Україні, але й запам'ятати, що саме ви прочитали, спробуйте подумки розбити текст на зручні шматочки, виділити в ній значимі елементи. Дайте волю уяві, накидайте асоціації, задавайте питання до тексту. Безумовно, читання – високоінтелектуальне заняття, але в ньому беруть участь ще й емоції, і навіть інстинкти. Ми не просто думаємо про літературу, ми її відчуваємо.

Ми схильні приписувати собі всі заслуги автору, але розуміння — також творчий процес: наша уява, натхнення зустрічаються з авторськими. І в ході зустрічі ми розгадуємо смисли, пропускаємо їх через себе, вибираємо цінні і важливі саме для нас. Проте не треба плутати уяву з розгулом фантазії: ми не можемо взяти і вигадати сенс в обхід автора. Принаймні пам'ятайте: автор не несе відповідальності за те, що ми довільно читаємо текст. Читацька уява має бути лише полем, де одна творча сутність зустрічається з іншою. Розбудіть в собі це творче начало. Слухайте голос інстинктів. Відчуйте власний відгук на текст. Він напевно щось означає.

І пам'ятайте: читання має бути в радість. Це не обов'язок, не повинність. Це гра. Грайте!

За інформацією інтернет-магазину Booklya.

09.10.2019.

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки