24.02.2023

Для захисту Дюка одесити використали 185 тонн піску

Для захисту візитівки і символу Одеси – пам'ятника Дюку (генерал-губернатору Арману Емманюелю дю Плессі, герцогу де Рішельє) від початку російського повномасштабного вторгнення в Україну одесити використали 185 тонн піску.

Пам'ятку архітектури та містобудування, монументального мистецтва національного значення обкладали мішками з піском двічі – у березні та в грудні 2022 року, повідомили сьогодні в Одеській мерії.

Пам’ятник Дюку, створений скульптором Іваном Петровичем Мартосом, відкрито 22 квітня 1828 року. За своє життя потерпів від військових дій двічі.

Вперше це сталося 1854-го, під час Кримської війни: у постамент вцілило гарматне ядро, випущене з корабля англо-французької ескадри (пізніше таке ж ядро вмонтували в пошкоджену частину постаменту).

Вдруге пам’ятник отримав «поранення» 1941-го, за боїв з оборони міста від німецьких загарбників. З трьох прикріплених на постаменті горельєфів, що слугують уособленням Землеробства, Торгівлі та Правосуддя, був пошкоджений останній. Відновили його на початку 1960 років.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки