23.01.2023

«Укренерго»: в енергосистемі зріс дефіцит потужності

В енергосистемі зріс дефіцит потужності. В НЕК «Укренерго» це пояснюють збільшенням споживання електроенергії, властивим для початку робочого тижня, а також поступовим зниженням температури по всій Україні.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

В повідомленні Національної енергетичної компанії йдеться про наступне:

ПРИЧИНА ДЕФІЦИТУ: внаслідок російських ракетних та дронових атак пошкоджені електростанції (генеруючі потужності) та високовольтна мережа. Остання атака росіян 14 січня завдала суттєвих пошкоджень декільком енергоблокам теплових електростанцій. Виробництво електроенергії на працюючих електростанціях не може повністю покрити споживання.

ОБМЕЖЕННЯ споживання: до всіх обленерго доведені ліміти споживання на всю добу. Нагадуємо, кожний обленерго у своєму регіоні складає графіки планових погодинних відключень, які мають забезпечувати споживання області на рівні доведеного ліміту. Вже зранку ліміти були перевищені у п’яти областях: Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Волинській та Львівській. Через це застосовуються аварійні відключення, які можливі також в інших областях.

РЕМОНТНІ РОБОТИ: «Укренерго» вдалося відновити одну з ліній 330 кВ на південному сході країни.

«Укренерго», виробники електроенергії та обленерго постійно працюють над відновленням пошкоджених об’єктів, уражених атаками ворога. Однак після кожної наступної атаки росіян по енергетичній інфраструктурі відновлення стає все складнішим та триває довше.

Нагадуємо, енергосистема України вже пережила 12 ракетних атак ворога та 14 ударів БпЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Також зазначимо, що крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де наразі найбільший дефіцит.

Напередодні, 22 січня, у ДТЕК Одеські електромережі проінформували, що на сьогодні, на проміжок часу з 7:00 до 24:00 Одещина отримала ліміт електроенергії у 580,18 МВт. За поточних погодних умов та рівня споживання електроенергії споживачами його має вистачити для застосування графіків стабілізаційних відключень. Проте, світло буде лише в гарантовані години білої зони, наголосили в компанії. А також пояснили: до цілодобових графіків стабілізаційних відключень буде змога повернутись, коли знизиться дефіцит електроенергії в країні і НЕК «Укренерго» зможе надати більші ліміти споживання на область.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки