12.01.2023

«Укренерго»: в енергосистемі країни зберігається дефіцит потужності

В енергосистемі України зберігається значний дефіцит потужності, особливо у ранкові та вечірні години максимального споживання. Холодна погода сприяє зростанню споживання.

Про це повідомила сьогодні Національна енергетична компанія «Укренерго».

Зазначається, що для забезпечення балансу в енергосистемі до всіх областей доведені ліміти споживання, які діють з 00:00 до 24:00. Вже зранку у дев’яти областях були перевищені ліміти споживання, внаслідок чого для збереження стабільної роботи енергосистеми застосовувалися аварійні відключення.

В НЕК наголошують: загальний дефіцит в енергосистемі – це наслідок масованих ракетних та дронових атак росіян по енергетичній інфраструктурі. Крім цього, ворогом тимчасово окуповані низка електростанцій, які виробляли електроенергію для українців, серед яких найбільша Запорізька АЕС. Ці потужності дозволили б у повній мірі покрити потребу в електроенергії.

«Укренерго», виробники електроенергії та оператори систем розподілу постійно працюють над відновленням пошкоджених об’єктів, уражених ракетними та безпілотними атаками ворога. І спільними зусиллями це нам поступово вдається, підкреслюють в компанії, звертаючись до українців із вже традиційним проханням: «Будь ласка, розумно споживайте електроенергію, користуйтеся енергоємними приладами почергово. Це дозволяє знизити навантаження на енергосистему та зменшити необхідність застосування обмежень».

Тим часом голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький висловив сподівання, що через потепління, яке прогнозують синоптики на кінець тижня, відключень має поменшати. «На вихідні очікується потепління, і нам знову буде легше «упакувати» споживання в той обсяг генерації, який ми маємо», – сказав очільник компанії в ефірі національного телемарафону.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки