25.12.2022

Флагман українського науково-дослідного флоту розпочинає новий антарктичний сезон

Новий антарктичний сезон розпочинає флагман українського науково-дослідного флоту – криголам «Ноосфера». Напередодні, 24 грудня, він вирушив з Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) в Антарктику.

Це вже другий антарктичний сезон «Ноосфери» під синьо-жовтим прапором. Капітаном судна, як і минулого разу, є Павло Панасюк. Про це повідомив Національний антарктичний науковий центр.

Нинішня експедиція є спільною українсько-польською і фінансована переважно Польською антарктичною програмою (що є дуже помічним для українських фахівців в умовах скороченого через повномасштабну війну бюджету). Тож спочатку «Ноосфера» вирушить до польської антарктичної станції «Арцтовський», яка знаходиться на острові Кінг Джордж.

Потому криголам доставить вантажі і українську команду технічних спеціалістів на нашу станцію «Академік Вернадський». Ці фахівці попри всі складнощі мають завершити розпочату модернізацію інфраструктури станції. Цього сезону в планах заміна системи опалення, облаштування нового майданчика для зберігання човнів, роботи з заземлення дизельної та головної будівлі станції, а також низка інших невідкладних робіт, потрібних для успішної зимівлі 28-ї Української антарктичної експедиції.

Попереду в судна – довга дорога через Атлантичний та Південний океани. Очікується, що криголам дістанеться «Вернадського» до кінця січня наступного року.

«Ноосфера» йде до Антарктиди з великим тризубом на борту (розміром 1.25 м на 1.05 м). Два малі Державні Герби України були встановлені восени цього року під час ремонту та підготовки судна до антарктичного рейсу. Національні символи посіли чільне почесне місце – на фальштрубах з правого та лівого борту судна.

«Світ має бачити нашу незламність та впевненість у Перемозі повсюди, навіть посеред айсбергів та вічних снігів. Все буде Україна!», – впевнені українські науковці.

Нагадаємо, криголам «Ноосфера» раніше називався «Джеймс Кларк Росс» і 30 років працював у складі Британської антарктичної місії. У серпні 2021 його придбали для української антарктичної станції «Академік Вернадський». 1996 року саме він доставив першу українську місію на колишню британську станцію «Фарадей», яка тепер відома як «Академік Вернадський». У серпні 2021-го судно придбала Україна, і невдовзі воно отримало нову назву.

«Ноосфера» належить до криголамів одного з найвищих класів, може рухатися крізь шар криги товщиною до 4 метрів за екстремальних умов і працює в штатному режимі у крижаному шарі товщиною до 1,5 метра.

Перший антарктичний сезон «Ноосфери» тривав з кінця січня до кінця травня 2022 року. Наш флагман успішно забезпечив ротацію зимівників на українській станції «Академік Вернадський», перезмінку полярників на польській станції «Арцтовський» та проведення унікальних досліджень з вивчення Південного океану.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки