19.10.2022

«Зернова ініціатива»: з портів Великої Одеси вийшли чергові шість суден

Сьогодні, 19 жовтня, в рамках реалізації «Зернової ініціативи» з портів Великої Одеси (Одеського, Чорноморського та Південного) вийшли чергові шість суден із 86,7 тис. тонн агропродукції для країн Азії та Європи.

З Одеського порту вийшов балкер KEMAL KURU, із Чорноморська – ALMIRANTE STORNI, CS CALVINA, а з порту «Південний» – UBROSLI-Y, DAYTONA-H та DENSA DEFNE.

Загалом за час дії «зернового коридору» експортовано 7,9 млн тонн продовольства. Всього з українських портів вийшли 360 суден із агропродукцією, яка була направлена до країн Азії, Європи та Африки.

Нагадаємо, 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». Термін її дії розрахований до 22 листопада 2022 року.

Дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН також підписала Росія.

Нагадаємо також: не минуло й доби після підписання угод в Стамбулі, як російськими агресорами було вчинено ракетну атаку на Одеський порт.

Перше судно з українським збіжжям із 24 лютого, коли Росія розпочала повномасштабне воєнне вторгнення в Україну, заблокувавши цивільне судноплавство й роботу наших портів, вийшло з Одеси 1 серпня. 5 серпня з Чорноморського порту вирушив перший караван з трьох суден. А 8 серпня перший балкер з українською агропродукцією залишив порт «Південний».

Як раніше заявив Президент України Володимир Зеленський, на експорт мають піти близько 20 млн тонн торішнього врожаю зернових. Загалом йдеться про зерно приблизно на 10 млрд. доларів. Крім того, можна буде реалізувати й цьогорічне збіжжя.

16 жовтня в Спільному координаційному центрі в Стамбулі міністр інфраструктури України Олександр Кубраков зустрівся з міністром оборони Туреччини Хулусі Акаром. Йшлося про реалізацію «Зернової ініціативи» та продовження її дії після 22 листопада 2022 року.

Фото Адміністрації морських портів України.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки