19.10.2022

За 36 діб над Україною знищили 223 іранські дрони-камікадзе

За час використання російськими агресорами іранських дронів-камікадзе Shahed-136 українські захисники знищили 223 таких безпілотних літальних апаратів.

Символічне фото: відповідь українського неба на російські загрози

Символічне фото: відповідь українського неба на російські загрози

Ці дані станом на 19 жовтня оприлюднили сьогодні в командуванні Повітряних сил, уточнивши, що перший випадок збиття на території України такого БпЛА було зафіксовано 13 вересня в Куп’янську.

До знищення баражуючих боєприпасів Shahed-136, які окупанти маркують як «Герань-2», залучаються зенітні ракетні підрозділи, винищувальна авіація, самохідні зенітні установки, мобільні вогневі групи ПЗРК, зенітні гармати, великокаліберні кулемети та інше озброєння.

Безпілотники, що постачає Росії Іран, російські терористи активно використовують передусім для нанесення ударів по цивільних об’єктах критичної інфраструктури, намагаючись позбавити українців світла, тепла і води.

Окрім того, як повідомляє агентство Reuters, Іран погодився надати Росії балістичні ракети. Угоду було укладено 6 жовтня, коли представники Ірану відвідали Москву для переговорів з Росією щодо поставки зброї. Про це пише Цензор.Нет.

«Росіяни просили більше безпілотників та іранських балістичних ракет з підвищеною точністю, зокрема сімейства ракет Fateh і Zolfaghar», – сказав один з іранських дипломатів, який був поінформований про поїздку.

За інформацією Кирила Буданова, очільника Головного управління розвідки Міністерства оборони України, перша партія іранських дронів для Росії була замовлена в кількості 1750 штук. «Далі пішли нові замовлення, але швидкість їх виробництва і доставки в Росію, ви маєте зрозуміти, це ж не одномоментний процес. Вони потроху їх вичерпують, іранці роблять нові, але є інша сторона цього питання: близько 70% усіх дронів ми стабільно збиваємо», – додав Кирило Буданов.

Між тим допомогу в боротьбі з Shahed-136 після масованих атак по Україні пообіцяло НАТО. Напередодні, 18 жовтня, генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що найближчими днями Україні передадуть спеціальне призначене для цього обладнання – сотні станцій активних перешкод

Тим часом Міністерство закордонних справ України, що раніше позбавило акредитації посла Ірану, ініціювало розрив дипломатичних відносин з цією країною. Про це заявив напередодні очільник МЗС Дмитро Кулеба.

«З урахуванням численних руйнувань, завданих іранськими дронами цивільній інфраструктурі України, смертей та страждань, завданих нашому народу, а також у зв'язку з повідомленнями про можливе продовження поставок Іраном зброї Росії, я вношу на розгляд Президента пропозицію щодо розриву дипломатичних відносин з Іраном», – зазначив він.

Кулеба додав, що Україна ніколи не займала антиіранську позицію. «Але після того, як Іран став учасником злочину агресії, ми сьогодні займемо дуже чітку і чесну позицію. Припинить Іран постачати зброю Росії – говоритимемо про відновлення відносин», – сказав міністр.

Сьогодні ініціативу про розрив дипломатичних відносин з Іраном підтримала Верховна Рада України. Парламентарі ухвалили відповідну постанову, в якій, зокрема, закликають світове співтовариство, міжнародні організації запровадити дієві санкції проти Ірану, його вищого керівництва та компаній, що постачають зброю Росії.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки