01.10.2022

За два місяці з портів Великої Одеси експортовано 5,5 мільйона тонн агропродукції

За дві місяці реалізації «зернової ініціативи» (серпень-вересень) з портів Великої Одеси (Одеського, Чорноморського і Південного) відправлено 241 судно.

Про це повідомила сьогодні Адміністрація морських портів України.

Зазначається, що порівняно із серпнем у вересні обсяги експортованої продукції зрослу більш ніж удвічі, а кількість суден, які вийшли з портів, ‒ майже втричі. «Такі показники свідчать про довіру світу до «зернового коридору» і готовність світових інституцій, бізнесу брати участь у купівлі та транспортуванні української агропродукції», ‒ вважає міністр Інфраструктури Олександр Кубраков.

Він також підкреслив, що в співпраці зі Всесвітньою продовольчою програмою ООН уже вийшли чотири судна з понад 120 тис. тонн пшениці для населення Ефіопії, Ємену та Афганістану. Найближчим часом до Чорноморська зайде п’яте судно під завантаження 30 тис. пшениці для Сомалі. Загалом до країн Африканського континенту було відправлено майже 1 мільйон тонн зерна.

«Україна залишається гарантом світової продовольчої безпеки. Наявність українського зерна на світових ринках позитивно впливає на рівень цін. Так вартість пшениці на європейських та американських ринках суттєво впала. Продовольство стає доступнішим для тих, хто знаходиться за крок від гуманітарної катастрофи», ‒ заявив український міністр.

Зокрема, 30 вересня з портів Великої Одеси вирушили три судна з понад 45 тис. тонн агропродукції на борту. Продовольство призначено для споживачів в Африці, Європі та Азії.

Нагадаємо: 22 липня Україна, Туреччина та ООН підписали в Стамбулі угоду, яка стосується розблокування портів та вивезення українського зерна. Дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН також підписала Росія.

Згідно з домовленостями, йшлося про розблокування трьох українських портів – Одеського, Південного і Чорноморського (їх також називають портами Великої Одеси). Контроль за ними повністю залишається за українською стороною. Жодних інших кораблів, окрім призначених для експорту зерна і повʼязаних із ним харчових продуктів, у цих портах не буде, від початку запевнили країнські посадовці.

Нагадаємо також: не минуло й доби після підписання угод в Стамбулі, як російськими агресорами було вчинено ракетну атаку на Одеський порт.

Перше судно з українським збіжжям із 24 лютого, коли Росія розпочала повномасштабне воєнне вторгнення в Україну, заблокувавши цивільне судноплавство й роботу наших портів, вийшло з Одеси 1 серпня. 5 серпня з Чорноморського порту вирушив перший караван з трьох суден. А 8 серпня перший балкер з українською агропродукцією залишив порт «Південний».

Як раніше заявив Президент України Володимир Зеленський, на експорт мають піти близько 20 млн. тонн торішнього врожаю зернових. Загалом йдеться про зерно приблизно на 10 млрд. доларів. Крім того, можна буде реалізувати й цьогорічне збіжжя.

Фото Адміністрації морських портів України.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки