26.09.2022

Вночі ворог атакував Одещину дронами-камікадзе

Вночі російські окупанти атакували Одещину дронами-камікадзе. Один безпілотний літальний апарат знищено силами Протиповітряної оборони. Два влучили в об'єкт військової інфраструктури.

Фото: Оперативне командування «Південь»

Фото: Оперативне командування «Південь»

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Внаслідок ворожої атаки сталися масштабна пожежа і детонація боєприпасів. Було організовано евакуацію цивільного населення.

Попередньо постраждалих немає, повідомило Оперативне командування «Південь».

Нагадаємо, останніми днями агресори розпочали активно застосовувати іранські дронів-камікадзе Shahed 136, які росіяни маркують як «Герань-2». Ці безпілотними окупанти активно використовують для нанесення ударів по військових та цивільних об’єктах на території України.

Так, напередодні, 25 вересня, ворог знову атакував іранськими дронами-камікадзе Одесу, а також спробував завдати удару по Миколаєву (БпЛА було знищено в повітрі над відкритою місцевістю, обійшлося без руйнувань та людських втрат).

Між тим ЗСУ напрацьовують систему ефективної протидії іранським дронам. Усі зразки збитих БпЛА Shahed-136 вивчають українські фахівці, щоб розробити максимально ефективну систему оборони.

Про це повідомила очільниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк. Вона, зокрема, зазначила: «У нас є приклади досить результативного збиття цих дронів. Є розуміння, що їх можна збивати на певній висоті і стрілецькою зброєю, це також використовується досить потужно».

Наталія Гуменюк пояснила, що іранські дрони атакують об’єкт і самі розриваються від вибухівки, яку несуть. Тож вона закликала усіх українців, які знаходяться на територіях з бойовими діями, терміново йти в укриття у разі звуку, схожого на бензопилу або моторолер.

Тим часом поточна обстановка на Південнобузькому напрямку – стабільно складна, але контрольована. Так характеризують її в Оперативному командуванні «Південь». З підсумків минулої бойової доби військові повідомили про наступне:

– Противник у спробах протистояння нашим активним діям вишукує різноманітні варіанти. Поблизу Архангельського диверсійно-розвідувальною групою до 10 осіб намагався перевірити міцність наших позицій. Внаслідок бою зазнав втрат і ретирувався.

– По рубежу потенційного просування наших підрозділів здійснює мінування протипіхотними та протитанковими мінами.

– Для забезпечення можливостей підтягування резервів та запасів, в тому числі з тимчасово окупованого Криму, не полишає спроб облаштування нових переправ, зокрема і на Каховському напрямку.

– Продовжуючи обстріли ракетно-артилерійським та мінометним озброєнням наших позицій та тилових районів з мирними мешканцями, ворог застосовує і авіацію, і дрони-камікадзе. Проводить повітряну розвідку із застосуванням безпілотних шпигунів. Один з них був знищений при виконанні завдань в Бериславському районі Херсонщини.

– Знов потерпала від важкої артилерії Нікопольщина. З десяток снарядів, випущених по Мирівській та Марганецькій громадах пошкодили кілька приватних обійсть. Втрат серед цивільного населення немає.

– В Бериславському районі Херсонщини воїнами зенітної ракетної бригади збитий російський штурмовик Су-25. Для порятунку російського пілота окупанти відправили гелікоптер Мі-8, який також був успішно знищений нашими зенітниками.

– Нашою авіацією по ворогу нанесено 9 ударів, а ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 310 вогневих завдань, в рамках яких відпрацьовано удари по району зосередження ворожого озброєння та техніки на Бериславщині, посилено вогневий контроль Антонівського мосту, унеможливлено використання алтернативного руху на переправі в районі Нової Каховки.

– Також підтверджено, що ворожа армія послабла на 43 рашисти, три танки, самохідну артустановку та 9 одиниць авто-бронетехніки.

– Знищено п’ять складів боєприпасів в Безіменному, Тернових Подах, в Калинівці і на Кінбурнській Косі.

– Корабельне угруповання ворожого флоту в Чорному морі – без змін району маневрування, складу, задач та загроз. Ті самі 4 носії 28 «Калібрів» напоготові для нанесення ударів по всій території України.

– Загроза ракетних ударів та запуску дронів-камікадзе залишається актуальною і з моря, і з повітря, і з тимчасово окупованого суходолу.

«Ворог не припиняє практики підступних обстрілів мирних населених пунктів в тилових районах, тож дії за сигналами тривого мають бути чіткими і швидкими. Не наражайте себе на небезпеку, дослухайтесь до обмежень воєнного стану. Будьте пильні і свідомі, отримуючи та поширюючи інформацію, щоб не орієнтувати ворога, не ширити паніку, підтримувати і допомагати Силам оборони», – закликають військові.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки