31.08.2022

На Одещині аграрії збирають урожай і готуються до осінньої посівної, – ОВА

В Одеській області розпочато посів озимого ріпаку. Завдяки дощам різної інтенсивності, що пройшли наприкінці серпня, склалися сприятливі умови для посіву.

Про це повідомили в Одеській обласній військовій адміністрації.

За інформацією директора департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин ОВА Алли Стоянової, вже посіяно 50 тисяч гектарів озимого ріпаку, що складає 50% від запланованих площ. На ряді площ вже отримано сходи.

«Під урожай 2023 року прогнозується посіяти 100 тисяч гектарів озимого ріпаку. Головну хлібну культуру – озиму пшеницю – посіють на площі у 540 тисяч гектарів. Під озимий ячмінь відведуть 220 тисяч гектарів. Таким чином основний зерновий блок на Одещині займе 760 тисяч гектарів», – повідомила Алла Стоянова.

За оцінкою експертів, для проведення осінньої посівної необхідно підготувати 140 тисяч тонн кондиційного, високорепродуктивного насіння, яке буде адаптоване до погодно-кліматичних і ґрунтових умов Одеського регіону. За інформацією профільного департаменту, одеські аграрії в же закупили 115 тисяч тонн посівного матеріалу.

«Щоб провести увесь комплекс осінньо-польових робіт, обробити та підготувати під посів ґрунт, внести мінеральні добрива у кількості 45 тисяч тонн, протруїти насіння та провести захист від хвороб і шкідників, аграріям потрібно мати 25 000 тонн дизпалива та майже 7 тисяч тонн бензину», – уточнила Алла Стоянова.

Окрім цього, нині в Одеській області триває збирання врожаю пізніх сільськогосподарських культур – проса, гречки, соняшника, овочів, картоплі, плодів та ягід.

«Через посуху їх врожайність значно нижча, ніж очікувалось. Так урожайність гречки не перевищує і 5 ц/га, проса 8 ц/га, соняшнику 11 ц/га. Картоплі на кожному гектарі отримують по 105 центнерів, овочів збирають по 130 ц/га, що становить 75-85% до врожайних показників минулого року. Нижча минулорічної також урожайність і плодів та ягід», – зазначає директорка департаменту.

Фото Одеської обласної військової адміністрації.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки