09.08.2022

«Зерновий коридор»: за дев’ять днів з українських портів вийшли 12 суден

Сьогодні вранці з Чорноморського порту «зерновим коридором» вийшли два чергові судна з українським продовольством. Про це повідомили в Адміністрації морських портів України (АМПУ).

Судно RAHMI YAGCI доставить 5 тис. 300 тонн продовольства до Туреччини. А балкер-панамакс OCEAN LION, що везе майже 65 тис. тонн кукурудзи, прямує до Південної Кореї (це вже друге судно такого типу, що вирушило з Чорноморська в рамках Стамбульської Ініціативи).

«Планомірно рухаємось до наміченого амбітного плану – перевалки 3 та більше мільйонів тонн продовольства на місяць через порти Великої Одеси», – зазначив керівник АМПУ Олексій Востріков.

Нагадаємо: 22 липня Україна, Туреччина та ООН підписали в Стамбулі угоду, яка стосується розблокування портів та вивезення українського зерна. Дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН також підписала Росія.

Згідно з домовленостями, йшлося про розблокування трьох українських портів – Одеського, Південного і Чорноморського (їх називають портами Великої Одеси). Контроль за ними повністю залишається за українською стороною. Жодних інших кораблів, окрім призначених для експорту зерна і повʼязаних із ним харчових продуктів, у цих портах не буде, запевняють українські посадовці.

Нагадаємо також: не минуло й доби після підписання угод в Стамбулі, як російськими агресорами було вчинено ракетну атаку на Одеський порт.

Перше судно з українським збіжжям із 24 лютого, коли Росія розпочала повномасштабне воєнне вторгнення в Україну, заблокувавши цивільне судноплавство й роботу наших портів, вийшло з Одеси 1 серпня. 5 серпня з Чорноморського порту вирушив перший караван з трьох суден. А напередодні, 8 серпня, перший балкер з українською агропродукцією залишив порт «Південний».

Загалом за дев’ять днів роботи «зернового коридору» з українських портів вийшло 12 суден які вивезли більш ніж 370 тис. тонн агропродукції до семи країн світу. Одне судно зайшло до порту Чорноморськ – під навантаження.

Як раніше заявив Президент України Володимир Зеленський, на експорт мають піти близько 20 млн тонн торішнього врожаю зернових. За його словами, в наявності зерна є приблизно на 10 млрд доларів. Крім того, можна буде реалізувати й цьогорічне збіжжя, яке аграрії вже збирають.

Фото Адміністрації морських портів України.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки