11.05.2022

Одеса та область повністю забезпечені зерном та борошном для випікання хліба, – облдержадміністрація

Одеса та область повністю забезпечені зерном та борошном власного виробництва для випікання хліба. Загалом накопичених запасів базового продовольства може вистачити на декілька років.

Про це заявила сьогодні директорка департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин обласної державної адміністрації Алла Стоянова.

Вона проінформувала: «Для власного споживання Одещині необхідно біля 400 тонн зерна. В борошні ця цифра складає 250 тонн. 50% споживає саме місто Одеса. Запевняю, і місто, і область повністю забезпечені зерном та борошном власного виробництва для випікання хліба. Україна виробляє 100 мільйонів тонн зерна, а споживає лише 20. Таким чином, ми гарантовано маємо достатні запаси зерна, у той час як країни світу недоотримають значну кількість українського зерна через війну Росії проти України, що може спричинити за оцінками ООН голод у багатьох країнах світу. Зокрема, Україна традиційно експортує близько 30-35% зерна до країн Північної Африки та Близького Сходу, 30-35% до країн Південної та Південно-Східної Азії, а також близько 35-40% до країн Європи».

Щорічно в Одеській області зерновими культурами засівають майже 1,5 млн. га. Минулого року завдяки сприятливій погоді та підвищенню продуктивності сільгоспвиробництва, одеські аграріїв отримали рекордний врожай пшениці та ячменю – більше 5 млн. т. Такий об’єм вирощеного зерна дозволяє не тільки забезпечити власні регіональні потреби ринку, щодо виробництва борошна та виготовлення хлібобулочних виробів, а й експортувати зернову продукцію.

Більшість зерна з п’ятимільйонного врожаю мало піти на експорт. На тлі зростання світових цін на продовольство це суттєво б підвищило доходи аграрної галузі та вплинуло б на регіональний ВВП загалом (45% валютної виручки в Україні надходить саме завдяки роботі вітчизняного агросектору, а Одещина дає 5% загальнонаціонального об’єму виробництва зернових).

Однак цього року через повномасштабне воєнне вторгнення Росії до України й блокаду агресором морських портів Одеська область не може експортувати зерно в повному обсязі.

«Якщо у березні ми змогли експортувати лише 200 тисяч тонн зерна, то вже у квітні нам вдалось зрушити цю кризову ситуацію з місця, і наразі з використанням залізниці, автошляхів та Дунайського пароплавства експортовано більше 1 мільйона тонн. Сподіваюсь, що за травень ми досягнемо показника у півтора мільйона. Але вкотре, незважаючи на нарощування експорту в умовах війни, хочу заспокоїти одеситів – запасів базового продовольства, що є в Україні і безпосередньо у нас на Одещині, має вистачити для харчування населення протягом кількох років», – запевнила директорка департаменту.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки