01.03.2022 | Правоохранительные органы

Прокурори Одещини фіксують військові злочини російських агресорів

Колектив Одеської обласної прокуратури та окружних прокуратур регіону продовжує роботу в умовах війни, повідомляє прес-служба відомства.

Фото: Одеська обласна прокуратура

Фото: Одеська обласна прокуратура

Прокурори виконують свої функціональні обов’язки, визначені Конституцією України, у координації з іншими правоохоронними органами та військовою адміністрацією. Органи прокуратури працюють в штатному режимі.

Кожен злочин, пов’язаний із збройною агресією Російської Федерації проти нашої Держави, документується. Відомості вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань, проводяться необхідні першочергові та інші слідчі дії, збираються фото-, відео та інші докази з метою забезпечення невідворотності покарання для кожного загарбника.

За фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканість України (ч. 3 ст. 110 КК України – у разі завдання шкоди нашим військовослужбовцям та військовим об’єктам) та порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України – у разі посягання на мирних громадян та цивільні об’єкти) на території Одещини вже розпочато 15 кримінальних проваджень. За ці злочини передбачено покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Так, 24 лютого у с. Липецьке Подільського району, без оголошення війни, літаки РФ вночі підступно завдали удару по військовій частині, внаслідок чого загинуло 22 військовослужбовці, з яких 11 жінок, 12 людей – поранено, пошкоджена одноповерхова адміністративна будівля, в приміщенні якої зберігалася апаратура локаторної станції та несли службу військові. Також частково пошкоджені два автомобілі з обладнанням, що знаходились на території військової частини.

Крім того, внаслідок вибухів на території військової частини, розташованої біля с. Вапнярка Одеського району, загинув військовослужбовець, а на території військової частини біля смт. Петрівка Березівського району поранень з різними ступенями тяжкості зазнали 13 військовослужбовців. Також пошкоджено радіолокаційну вишку на території Одеського аеропорту та цивільний склад по вул. Новомосковська дорога.

Військові злочинці РФ не гребують вчиняти обстріли суден під іноземним прапором, на яких перебувають їх власні громадяни. Так, 25 лютого російські окупанти двома снарядами вдарили у цивільне судно – танкер «MILLENNIAL SPIRIT» під прапором Молдови, що знаходилось за дванадцятимильною зоною в нейтральних водах Чорного моря, неподалік міста Южного Одеської області. Внаслідок атаки сталось загоряння судна. Десять чоловік екіпажу судна – громадяни Російської Федерації, в тому числі і жителі Криму, евакуювались, стрибнувши у воду.

На допомогу їм вийшли два українських буксири, які врятували екіпаж судна та доставили до берега. Постраждалі доставлені до лікарні з тілесними ушкодженнями різного ступеню тяжкості, в тому числі зі значним переохолодженням. Двоє осіб були без свідомості та знаходяться в реанімаційному відділенні, зокрема капітан судна зазнав 45% опіків тіла. Не дивлячись на те, що постраждалі є громадянами країни-агресора, українські лікарі надали морякам всю необхідну допомогу та борються за життя найбільш постраждалих з них.

Тільки за сьогодні державою-агресором вже здійснено ракетний обстріл по військовій частині біля с. Лощинівка Ізмаїльського району, внаслідок чого загинув 1 військовослужбовець, 1 особу поранено та повторно завдано удар по військових об’єктах в м. Арцизі. А через удар по с. Дачне пошкоджено житлові об’єкти, щодо постраждалих інформація наразі з’ясовується.

Жоден із цих злочинів не залишиться непокараним.
Слава Україні!

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки