26.05.2021 | Культура

Названо переможців одеського муніципального конкурсу імені Паустовського

В Одесі визначено переможців ХХІІ муніципального конкурсу імені К.Г. Паустовського, що проводився за п’ятьма номінаціями (проза, поезія, краєзнавство, мариністика, популяризація творчості Костянтина Паустовського).

Фото (архив) с Официального сайта Одессы

Фото (архив) с Официального сайта Одессы

За рішенням журі конкурсу у номінації «Проза» лауреатом стала Вікторія Коритнянська за книгу «Історії, які залишаться з нами…». Вікторія — біолог, краєзнавець, письменник і журналіст, член літературної студії «Зелена лампа» при Всесвітньому клубі одеситів. У книзі представлені спогади трьох поколінь простих людей, наших співвітчизників (очевидців і учасників, дітей і онуків) про Другу світову війну. В нарисах – війна у багатьох її проявах: на передовій, в окупації і в тилу, а також на території Германії і країн її союзників (побачена очами людей, які потрапили у полон). У простих життєвих історіях горе і біль, любов і надія, ненависть і віра. Особливу увагу приділено спогадам про пережите у 1932–1933 і 1946–1947 роках.

В номінації «Поезія» лауреатом стала одеська поетеса, прозаїк, публіцист Людмила Шарга за збірку «Мені випав сад». Людмила засновник і ведуча літературної вітальні «Diligans», зав. відділом поезії літературного часопису «Південне сяйво», автор багатьох збірок поезії і прози. В книгу «Мені випав сад» увійшли кілька поетичних циклів і фрагменти з щоденника автора.

У номінації «Краєзнавство» лауреатами визнані фотохудожник, журналіст, директор інформаційного агентства «Вікна-Одеса» Євген Волокін і відомий краєзнавець, Почесний громадянин Одеси Олег Губар (посмертно) за ілюстрований альбом «Історія і легенди Одеського Пасажу». В альбомі, який є п’ятим з серії «Стара Одеса у фотографіях», розповідається про те, що відбувалось з одним із найвідоміших будинків Одеси з часу його будівництва і до сьогодення. В книзі уперше докладно розповідається про автора Пасажу, одеського архітектора польського походження Льва Влодека. В альбомі 282 унікальні світлини і документи, більшість з яких публікуються вперше. Про те, як придбати нове видання, читайте тут.

У номінації «Мариністика» журі конкурсу прийняло рішення надати звання лауреатів конкурсу двом учасникам:

— одеській художниці, віце-президенту Спілки мариністів, члену ОООНСХУ Галині Лекаревій-Нікітіній за створення міжнародного творчого екологічного проєкту «Арт-туризм», який існує вже 22 роки. Ідея проєкту народилась від бажання художників пройти стежками Паустовського, які простягнулись по всьому узбережжю Одеси і Одщини та створити мальовничий літопис нашого краю і України, який описував письменник у своїх творах;

— збірці «Пливуть кораблики морями… Мариністика українських поетів-авангардистів 1920-х років, створена на одеському узбережжі». Упорядники — співробітниці Одеського Літературного музею Галина Закіпна і Олена Яворська. «Гроно нездоланих співців» моря і одеського порту вийшло з гавані Одеської кіностудії, де в середині 1920 років утворилася справжня майстерня українських поетів-авангардистів. Звідси талановиті юнаки Олекса Влизько, Майк Йогансен, Михайло Семенко, Леонід Чернов, Гео Шкурупій та інші поринули у вир мистецтва, дістали визнання, і, на жаль, доля багатьох з них трагічно увірвалася на злеті.

У номінації «Популяризація творчості Костянтина Паустовського» журі конкурсу прийняло рішення надати звання лауреатів:

— лектору-музикознавцю Одеської обласної філармонії, заслуженому працівнику культури України Ганні Розен за створення авторської програми «Паустовській і музика» і літературно-музичної програми за оповіданнями Костянтина Паустовського;

— Анатолію Крісілову за книгу «Начало. Морська рапсодія. Оповідання про заснування Созопола». Книга розповідає про заснування на Чорноморському узбережжі невеликого болгарського міста Созопол (Аполонія Понтика) античними греками у кінці VII ст. до н.е. У 60-ті роки тут побував Паустовський, бродив над морем, спілкувався з рибаками. Потім змалював свої враження в чудових новелах;

— старшому бібліотекарю бібліотеки-філії № 2 ім. К. Паустовського ЦБС для дорослих міста Одеси, члену одеської Спілки мариністів Олександру Апарінову за співавторство і активну участь у соціально-культурних проєктах «Кают-компанія «Морська бібліотека», «А на морі кораблі», засновнику і автору арт-галереї «Художник далекого плавання», автору проєкту «Творчість лауреатів літературної премії ім. К.Г. Паустовського» та багатьох інших.

Дипломантами конкурсу стали Майков Євген за книгу «Візерунки на вікні. Нотатки біолога», Альбіна Батуріна за збірку поезій «Дежавю», Світлана Лисюк за книгу «Феномен Крижановського».

Грамотами за участь у конкурсі нагороджуються Сергій Брайко, Ріта Колобова, Валерій Цицак, Наталія Романовська-Цицак, Віктор Мамонтов, Людмила Рашковська (Янчук), Ольга Дмитрієва.

Одеський муніципальний конкурс імені К.Г. Паустовського був заснований 1999 року, відбувається щорічно. На здобуття премії подаються твори, що популяризують загальнолюдські культурні цінності, духовний розвиток особистості, любов до рідного краю. За правилами, кожен учасник конкурсу може бути його лауреатом лише раз у кожній конкретній номінації. Переможців нагороджують грошовими преміями і дипломами.

Премію названо на честь видатного письменника Костянтина Паустовського (1892–1968). Його книги неодноразово перекладались на численні мови світу. А одна за найвідоміших — «Время больших ожиданий», що розповідає про життя Одеси в буремні часи революції та громадянської війни.

Літератор жив у місті у 1919–1921 рр., працював у журналістиці. Його твори, щоденники, листи — справжні документи епохи. В них — відтворення реалій тодішніх часів, подій, свідком котрих був Паустовський, спогади про талановитих одеситів, з якими спілкувався і дружив, — Ісаака Бабеля, Едуарда Багрицького, Іллю Ільфа й багатьох інших, загалом про одеську літературну школу і про місто, що про нього письменник згадував так: «Я люблю города, не похожие на другие. Каждый город, как и человек, должен иметь свой, только ему присущий облик… Одесса. Она мне напоминает красивую женщину, нежную и ласковую… Вокруг Одессы все пахнет морем, его дыхание огромно»

В Одесі іменем Костянтина Паустовського названо вулицю. Працюють меморіальний музей і бібліотека, які популяризують його творчість. На вулиці Чорноморській, де він колись мешкав, встановлено меморіальну дошку, а на Алеї зірок Одеси до 125-річчя письменника відкрили Зірку Паустовського.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки