28.10.2020 | Культура

NEXT без кордонів: зустрічі з режисерами з Ізраїлю та Ірану

В рамках VII Міжнародного дитячого кінофестивалю NEXT сьогодні відбулися творчі зустрічі справжніх шанувальників кіно – дітей з дитячого журі кінофоруму й професійних кінематографістів.

Рукама Ехренхальт

Рукама Ехренхальт

Кадри з фільму «Віддай!» («Give It Back»)

Кадри з фільму «Віддай!» («Give It Back»)

Кьюмарс Саршар

Кьюмарс Саршар

Кадри з фільму «Нижче нуля» («Sub Zero»)

Кадри з фільму «Нижче нуля» («Sub Zero»)

Цьогоріч через пандемію коронавірусу COVID-19 NEXT, конкурсний форум ігрового, документального й анімаційного кіно для дітей і підлітків, вперше змінив свій формат – відбувався онлайн. Також дистанційно, на Zoom-конференціях, представники дитячого журі із Києва, Одеси, Полтави, Кропивницького, Вінниці та Запоріжжя, батьки, педагоги кіношкіл, продюсерка фестивалю Ольга Щербакова і його директорка Вікторія Вагжанова зустрічались з двома кінематографістами, чиї фільми увійшли до фестивальної програми.

Це режисерка ізраїльської стрічки «Віддай!» («Give It Back») Рукама Ехренхальт (Ruchama Ehrenhalt) та іранський режисер Кьюмарс Саршар (Kiumars Sarshar), автор фільму «Нижче нуля» («Sub Zero»). Ці стрічки стали фіналістами фестивалю.

«Віддай!» присвячено актуальній на сьогодні темі буллінгу (цькування), жертвами якого часто стають підлітки. Судді запитали режисерку про історію створення фільму, цікавились особливостями роботи з дітьми-акторами, тим, як проходив кастинг, радились з Рукамою Ехренхальт щодо написання власних історій та зйомок у кіно. Вона розповіла, що в роботі скористалась і власним життєвим досвідом: колись, переїхавши з Нью-Йорка до Ізраїлю, на собі відчула, що то є буллінг. Зазначила, що працювати з юними артистами, які навчаються в класі кінодрами їй було складно, однак надзвичайно цікаво – через їхню природність, безпосередність емоцій та реакцій, побачити, «витягти» й зберегти котрі на плівці – завдання режисера.

А от героям стрічки «Нижче нуля» нікого грати фактично не довелося, вони просто були самі собою. Фільм Кьюмарса Саршара – по суті документальний, це історія про те, як вчитель намагається побудувати школу для дітей загубленого в горах іранського села. За словами режисера, він ставив перед собою завдання не лише показати проблему, а й спробувати залучити людей до її вирішення. І це йому справді вдалося: знайшовся меценат, який після перегляду фільму зголосився допомогти, тож школа в тій віддаленій місцині тепер є.

Цікаво, що юні учасники фестивалю, високо оцінивши цю роботу, не лише зацікавились екзотикою незнаної країни, але й перейнялися турботами своїх далеких ровесників. А окрім того, дещо змінили й власні погляди. Українські діти, для яких школа – це данність (і не завжди приємна), раптом задумались над тим, що можна, виявляється, бути позбавленим таких звичних для них речей і мріяти просто про можливість здобути елементарну освіту.

Ми раді, що спілкування з нашими сьогоднішніми героями вийшло справді живим і цікавим, – каже продюсерка фестивалю NEXT Ольга Щербакова. – Наше завдання – дати дітям можливість поспілкуватися з людьми, які вже оволоділи механізмом успіху в тій чи іншій кінопрофесії. Це дає можливість всебічного розвитку дитини, формування професійної спрямованості, розуміння власної автентичності та естетики сприйняття дійсності. А ще – таке спілкування з професіоналами з різних країн, авторами різних історій, представниками різних культур та релігій показує, що головне – справді ціннісне і важливе – залишається спільним, попри всі кордони і пандемії…

Рукама Ехренхальт і Кьюмарс Саршар отримали від Ольги Щербакової запрошення відвідати Україну – коли це стане можливим. І не виключено, що обидва поповнять склад журі вже наступного фестивалю. А своїм слухачам, які сьогодні роблять перші аматорські кроки і мріють про професійний кінематограф, вони порадили дивитися кіно, думати над побаченим, аналізувати, вчитися – наразі в кіношколах, далі – здобувати професійну освіту. Це велика робота і складна, зазначили режисери. Однак, якщо людина справді любить кіно й хоче йти цим шляхом, вона все подолає, впевнені учасники сьогоднішньої зустрічі – діти й дорослі Міжнародного кінофестивалю NEXT.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки