07.10.2019 | Культура

На Міжнародному дитячому кінофестивалі NEXT в Одесі нагородили переможців

В Одесі відбувся VI Міжнародний дитячий кінофестиваль NEXT. Переможців протягом двох насичених днів кінофоруму визначали аматорське (дитяче) та професійне (доросле) журі.

Церемонія відбулася у дитячому центрі «Молода гвардія». І там же упродовж всього суботнього дня, які напередодні, вирувала творча робота: відбулися кінопокази; дитяче та доросле журі — незалежно одне від одного — переглянули й оцінили конкурсні роботи (їх на нинішньому фестивалі 38).

Тим часом учасники фестивалю, зацікавленні у кіно як у майбутній професії, вчилися. Традиційний ажіотаж спостерігався на видовищному майстер-класі головного художника-гримера Одеського академічного театру музичної комедії ім. М. Водяного Тетяни Котовської. А коли посеред розписаного по хвилинах навчально-розважального процесу і суботнього дощу траплялися паузи, дорослі та діти бігли до моря — до нього, на щастя, від кіноконцертного комплексу «Молодої гвардії» кількадесят метрів.

Цього дня море дивувало відтінками від спокійного сірого до тривожно-сталевого. Тому є, здається, певний символізм у тому, що Гран-прі фестивалю дитяче журі віддало стрічці під назвою «Я подарую тобі море», знятою під час експедиції в Маріуполь творчою кіногрупою громадського проекту «Жовтий автобус». Вперше за історію дитячого кінофестивалю NEXT фільм-переможець крім почесного диплому та подарунків на пам'ять отримав грошову винагороду — 5 тисяч гривень.

Спеціальний приз від дорослого та дитячого журі отримала студентська робота Івана Шоха «Fingerman» (Київ).

Нагороди за актуальність теми отримав фільм «Новенький» (тема буллінгу, проект «Жовтого автобусу»). Рішення двох складів журі були одностайні.

Кращим анімаційним фільмом 2019 року дитяче журі визнало «Легенди зіркового неба» Лариси Бєлякової із Харкова, а доросле журі не змогло визначитись із одним переможцем, а тому призначило нагороди двом анімафільмам: «Неземний вчитель» Олександра Єршова (Одеса) та роботі «Exchange» (Студія «Веселка», керівник Діна Ібрагімова Луганськ-Київ).

У номінації «Найстрашніше кіно» обидва склади журі присудили перемогу фільму «Ігри зі страхом» (Суми). Думка дорослого та дитячого журі співпала при виборі кращого музичного кліпу. Переможцем став кліп «Життя на Ютубі» Ясмін Еліф Кочдемір (Одеса). Спеціальний приз за кращу режисерську роботу від дитячого журі отримала стрічка «Я подарую тобі море» («Жовтий автобус», Київ). А спецприз за кращу операторську роботу і доросле, і дитяче журі віддали роботі «Ти є місто» (Кропивницький).

Ще один спецприз (ним на фестивалі нагороджували вперше) дістався Лео Йилдизу з міста Суми. На думку професіоналів, хлопець продемонстрував найкраще акторське перевтілення у фільмі «Ігри зі страхом».

NEXT номер шість закінчив роботу. Але президент фестивалю Ольга Щербакова запевнила — сьомий NEXT обов’язково відбудеться. Це, за її словами, станеться у вересні 2020-го, ближче до Дня українського кіно.

Фото Євгена Волокіна.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки