29.07.2019 | Вооруженные силы

Сили спеціальних операцій провели на півдні України збори своїх резервістів

Сьогодні виповнюється три роки з дня створення Сил спеціальних операцій Збройних Сил України (ССО) – наймолодшої й найсучаснішої складової української армії, військової еліти держави.

Напередодні ССО – вже вдруге за останні місяці – провели навчання військовозобов’язаних оперативного резерву першої черги. Цього разу резервістів приймав Морський центр спеціальних операцій в Очакові (Миколаївська область).

Упродовж двох тижнів під керівництвом інструкторів резервісти відновлювали і вдосконалювали вміння та навички з тактико-спеціальної, вогневої, інженерної, десантної, водолазної, військово-медичної підготовки.

Майже всі учасники зборів мають за плечима бойовий досвід – це переважно ті, хто відслужив за контрактом або був мобілізованим у перші хвилі (2014-2015 рр.). У випадку повномасштабного вторгнення саме їм йти у бій серед перших.

Резервіст, з яким вдалося поспілкуватися під час зборів, Віктор С. – людина з двома дипломами про вищу освіту. У 2014-му був мобілізований до 79-ї десантно-штурмової бригади. Потім уклав контракт з Морським центром спеціальних операцій. Адже, каже, тут служать найдосвідченіші воїни.

Віктор впевнений, що найгарячіші періоди п’ять років тому були лише початком великої війни: «Заморозити конфлікт не вдасться. Дипломатія спрацьовує, коли ворог вже ослаблений. І згадайте: Краматорськ у 2014-му звільняли дипломатією? А Слов’янськ?».

Інший співрозмовник – резервіст Едуард К. – з початком війни пішов у добровольчий батальйон Національної гвардії, який пізніше був названий на честь генерал-майора МВС Сергія Кульчицького (перший український генерал, який загинув у російсько-українській війні. Гелікоптер, на борту якого він перебував разом із підлеглими, збили під Слов’янськом – ред.).

Після демобілізації Едуард К. уклав контракт резервіста з Морським центром спеціальних операцій. «У разі чого мене призвуть саме в цю частину. Отримаємо зброю, пройдемо злагодження, і – вперед. Або ми переможемо, або нас переможуть. Іншого виходу немає», – каже він.

Обидва резервісти впевнені – подібні збори потрібні хоча би тому, що дозволяють «підтримувати себе у формі, не забувати, що таке зброя». Ну, і спілкуванням з бойовими побратимами – це те, чого цим чоловікам не вистачає в цивільному житті…

Морський центр спеціальних операцій в Очакові підпорядкований Силам спеціальних операцій, наймолодшій складовій Збройних сил України. Як окремий рід сил ССО було створено три роки тому, 29 липня 2016 року.

На честь професійного дня спецпризначенців семеро військовослужбовців Морського центру спеціальних операцій отримали відомчі нагороди – від Міністерства оборони, начальника Генерального штабу, командувача Сил спеціальних операцій.

Фото прес-служби Командування Сил спеціальних операцій.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки