31.10.2017 | Экономика

Одеса готова заощаджувати тепло

З кожним роком все більше співвласників багатоквартирних будинків вирішує брати на себе обов’язки з управління житлом. Це демонструє і кількість зростаючих з початку 2017 року зареєстрованих ОСББ.

Місто Одеса також намагається не пасти задніх. Станом на жовтень 2017 року в Одесі створено 1239 ОСББ. Тільки у жовтні в управління об’єднань співвласників багатоквартирних будинків передано 9 багатоквартирних житлових будинків, що обліковуються на балансі житлово-комунального сервісу Одеської міської ради.

32% економії тепла – за чотири місяці

Активні об’єднання намагаються використовувати всі можливі переваги такого типу управління, зокрема, всі доступні державні та місцеві програми підтримки заходів з модернізації житла.
Одним з яскравих прикладів є ОСББ «Черняхівського 11», яке встановило прилад обліку теплової енергії та індивідуальний тепловий пункт з погодним регулюванням.

Кредит об’єднання отримало в Ощадбанку. Сума позики склала 111,26 тис. грн. Компенсація в рамках програми «теплих» кредитів становила - 40 тис. грн. Місцева влада повернула співвласникам 20 тис. грн.

Цікавими стали показники результативності такої модернізації. Якщо у листопаді 2016 року мешканці сплачували за опалення із розрахунку 32 грн за кв.м., то вже з 1 грудня після проведення робіт ця сума склала 18 грн/кв.м.

За чотири опалювальні місяці на початку 2017 року економія на послуги опалення склала загалом по будинку 47,42 тис. грн, або 32%. Середній тариф, за яким населення оплачувало послуги опалення, склав 16,05 грн/кв.м.

Місцева програма підтримки

У 2016 році Одеська міська рада затвердила міську цільову програму із стимулювання створення та діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на 2016-2018 роки.

До кінця 2018-го року планується виділити на реалізацію програми з міського бюджету 47 млн 580 тис. грн, а також кошти інших джерел – 4 млн 800 тис. грн.

У 2016 році фактичне виконання по програмі склало 21 млн 361 тис. 200 грн. Відповідно до звіту директора Департаменту економічного розвитку, за 8 місяців 2017 року програмою компенсації частини кредитів скористалися близько 3 тис. сімей, загальна площа проведених енергоефективних заходів у квартирах та будинках становить 142,6 тис. кв. м. Загальна сума виконаних робіт складає 4,76 млн грн.

З міського бюджету були компенсовані витрати на 7 ЖБК та 16 ОСББ на суму 482,6 тис. грн. та на 139 фізичних осіб – 427,9 тис. грн. Всього ж загальна сума компенсації з міського бюджету склала 910,5 тис. грн.

За словами директора департаменту економічного розвитку Одеської міської ради Сергія Тетюхіна, усього за 8 місяців учасниками міської програми стали близько 3000 одеських сімей, а загальна площа, на якій проведено енергоефективні заходи, склала 143 тис. кв. м.

Від одного будинку – до цілого міста

Найбільш поширеним заходом серед ОСББ та ЖБК, які стали учасниками міської програми, є встановлення індивідуальних теплових пунктів. Саме ІТП з погодним регулюванням дають найбільшу економію коштів. А серед фізичних осіб, які скористались програмою, популярним стало придбання та встановлення енергозберігаючих вікон.

«Впровадження заходів з енергоефективності справді істотно зменшує витрати тепла і результати видно в платіжках, – каже аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадської мережі ОПОРА Юлія Чеберяк. – Однак для цього потрібні управлінські рішення і комплексний підхід для всього будинку. Зрозуміло, що й додаткові кошти. Але при цьому власники мають можливість участі в урядових та місцевих програмах».

Окрім ОСББ «Черняхівського 11», можливостями для втілення заходів з термомодернізації скористалися й інші співвласники.

Зокрема, ОСББ «Ідилія» також встановило прилад обліку теплової енергії та індивідуальний тепловий пункт з погодним регулюванням. Сума кредиту склала 120,00 тис. грн, а компенсація з міського бюджету – 27,61 тис. грн. При цьому економія на послуги опалення за чотири місяці 2017 року становила 68,4 тис. грн (15,8%). У середньому мешканці сплачували за тепло по 19,79 грн/кв.м.

Також індивідуальний тепловий пункт за кредитні кошти на суму 91,96 тис. грн встановило ОСББ «Парк Перемоги». З міського бюджету співвласникам повернули 18,39 тис. грн. Завдяки цьому мешканці багатоквартирника за опалювальний період 5,5 місяці 2017 року заощадили 533,91 тис. грн (70%).

Загалом одесити, які взяли участь в міській програмі у 2017 році, вже у цьому опалювальному сезоні в середньому платитимуть на 12,5% менше. У грошовому еквіваленті це дозволить заощадити 2,25 млн грн. Таким чином, термомодернізація будівель – це не лише економія енергоресурсів, а й реальний вплив на цифри у платіжках.

Наталія ВИСІКАНЕЦЬ,
координатор житлово-комунальних та енергетичних програм ГМ ОПОРА.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки