11.05.2015 | Политика

Одесские евромайдановцы требуют от Президента уволить губернатора и главу облмилиции

Координационный совет одесского Евромайдана на внеочередном заседании, вызванном «резонансными антиукраинскими событиями в Одессе 2 и 9 мая», подготовил обращение к Президенту Петру Порошенко.

Желающих подписать документ ждут завтра с 10:00 до 15:00 в совете – на улице Гимназической, 3.

Приводим текст обращения в авторской редакции.

«Шановний пане Президенте!

Інформуємо Вас про ситуацію, яка загрожує національній безпеці та державному устрою, про події, що відбулися в Одесі на початку травня 2015 р.

В переддень річниці трагічних подій, що сталися 2 травня 2014 року в Одесі, представники Одеського Євромайдану були запрошені на зустріч з очільником Одеської обласної адміністрації паном Палицею І.П. Під час зустрічі, з боку пана Палиці та начальника ОблУМВС в Одеській області пана Катеринчука І. П. активістам Євромайдану було запропоновано, з метою запобігання можливих провокацій, та збереження стабільності, миру в Одесі, провести заходи щодо річниці трагедії 2 травня, а також вшанування 70-річчя Перемоги у Другій Світовій війні 8-9 травня вкрай стримано, коректно і толерантно. Представники Євромайдану з розумінням поставились, і пристали до доводів влади в обмін на гарантії, що в Одесі не будуть проводитись заходи сепаратистського характеру. Представники влади завірили нас, що будь-які подібні прояви будуть жорстко присікатися впродовж всього періоду травневих свят.

Хочемо відмітити, що одеська патріотична громада в повній мірі виконала всі свої зобов’язання. Як і було домовлено, під час урочистостей 2, 8 та 9 травня ми відмовилися від використання звукопідсилюючої апаратури, відмовилися від проведення урочистої ходи вулицями міста. Під час виступів, ораторами не було допущено жодного різкого висловлювання в бік опонентів.

Натомість, 2 травня на Куликовому Полі при великому скупченні людей, які прийшли вшанувати пам'ять загиблих людей, проросійськими провокаторами, серед яких особливо виділявся сумновідомий Григорій Кваснюк, було проголошено промови сепаратистського змісту, також звучали заклики до повалення конституційного ладу, і до реваншу проросійських сил в Одесі.

Особливо загострилася ситуація в Одесі 9 травня. На Алеї Слави біля Монумента Невідомому матросу була здійснена більш масштабніша провокація проросійських сил. Провокатори застосовували символіку терористичної організації ДНР, портрети Сталіна, комуністичну символіку, звучали гасла «Одесса – русский город!» Потім провокатори почали підбурювати людей до протиправних дій. Результатом цієї провокації стала несанкціонована хода вулицями міста. Також в цей день проросійські активісти з комуністичною символікою були помічені в різних районах нашого міста. Незважаючи на заборону, ввечері 9 травня було проведено салют, організований мером Одеси Геннадієм Трухановим.

Наголошуємо, що в усіх перерахованих випадках спостерігалася повна бездіяльність правоохоронних органів. Замість того, щоб відреагувати на протиправні дії сепаратистів, 9 травня були затримані представники патріотичної громади, які на думку правоохоронців «накаляли ситуацію». Окрім того, на своїй сторінці в соціальній мережі «facebook» Ігор Палиця звинуватив у дестабілізації ситуації в Одесі та Україні саме українських патріотів. Після того, як допис викликав велике обурення відвідувачів, пост був видалено. Але копії цього листування збереглися.

Зважаючи на складну ситуацію, що склалася в нашому регіоні, на ті наслідки до яких може призвести подальше розхитування ситуації в Одесі, вимагаємо від Гаранта Конституції звільнити Голову Одеської обласної адміністрації І.П. Палицю та очільника Обл.УМВС в Одеській області І.П. Катеринчука як посадових осіб, які безвідповідально поставилися до своїх обов’язків, проявили халатність, некомпетентність та бездіяльність, допустили розхитування ситуації в Одесі, поставили під загрозу мир та стабільність на Півдні України».

В комментарии агентству «Вiкна-Одеса» представитель Координационного совета Сергей Гуцалюк заявил: «По моему личному мнению, эта ситуация на 9 мая была искусственно создана. Господин Палица хочет напугать Киев, показать, что все сложно, а сам губернатор – единственный, кто «в ручном режиме» держит ситуацию. Уже в конце апреля было понятно, что о «ручном режиме» речи не идет: со всей Украины были стянуты силовики, которые до сих пор в состоянии «низкого старта».

Ситуация выгодна и мэру Геннадию Труханову – это заигрывание с его электоратом на следующих выборах. Пострадали же наши общественные интересы – предпринята попытка раскачки. Тандем Палица – Труханов недопустим.

А вот для пророссийских кругов в Одессе – это второе дыхание. Станут более уверенно просить у Москвы деньги на раскрутку ситуации. И если это получится – будет раскачана вся Украина…

К сожалению, у власти у нас оказались люди с мышлением не государственников, а бизнесменов. Нельзя заигрывать с такими вещами».

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки